25.07.2015

Placuszki jogurtowe z jagodami




 Powrót do kuchni zaczynam od (nie mojego autorstwa) przepisu na pyszne, letnie placuszki.  W sezonie jagodowym, nie można ich nie zrobić, są szybkie w przygotowaniu i jeszcze szybsze w jedzeniu.  Mięciutkie, puszyste, świetne na podwieczorek, śniadanie albo letni obiad.  
Przepis zaczerpnęłam z bloga Malwiny, poza dodaniem szczypty soli nic nie zmieniałam, bo i po co, skoro wyszły bardzo smaczne.
Polecam , róbcie póki są jagody!


PLACUSZKI JOGURTOWE Z JAGODAMI
/ proporcja na 10-12 placuszków/

*  1 szkl mąki pszennej
*  1 i 1.4 szkl jogurtu naturalnego
*  1 jajko
*  1 łyżka oleju lub stopionego masła
*  1 łyżeczka proszku do pieczenia
*  2 łyżki cukru
*  szczypta soli
*  ok 1/2 szkl jagód

Do miski wlać jogurt, dodać jajko, olej i roztrzepać aby wszystko się połączyło.  Wsypać mąkę, proszek, cukier i sól - wymieszać, odstawić na 15-20 minut. Na końcu dodać jagody i delikatnie połączyć. 
Rozgrzać patelnię, wlać olej i kłaść po łyżce ciasta, delikatnie rozpłaszczając ciasto.  Smażyć na niewielkim ogniu kilka minut do zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i dopiec.  Zdjąć z patelni, ułożyć na ręczniku papierowym do osączenia z nadmiaru tłuszczu.  Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub podać z łyżką słodkiej śmietanki.  Smacznego!







9 komentarzy:

  1. fajny podwieczorek....
    załączam wieczorne pozdrowienia....

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi z jagodami to bardzo wszystko smakuje: pierogi, jagodzianki i placki pewnie też Jak dobrze Ciebie Kasiu widzieć *

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też z jagodami lubię wszystko a jagodzianki i pierogi to mogę codziennie jeść :) Alu mnie też jest miło tu być, zwłaszcza kiedy mili ludzie napiszą takie miłe słowa :)

      Usuń
  3. Cudowne są! Placuszki i jagody - pyszna sprawa. :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu placuszki są pyszne, pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Z jagodami wszystko jest pyszne:) Buziaki Kasiu:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly