20.07.2016

Sernik z jagodami




Nie zdążyłam nacieszyć się w tym roku jagodami, a podobno już się kończą:(  Trzeba szybko piec jagodzianki i ciasta, np taki oto serniczek. Jest pyszny, polecam!





SERNIK Z JAGODAMI
/forma 25x38/**

spód:
*  300 g herbatników typu petit beure
*  130 g stopionego masła

masa serowa:
*  1 kg sera twarogowego z wiaderka
*  4 jajka
*  2/3 szkl cukru pudru
*  200 ml śmietanki 30%
*  cukier waniliowy
*  1 budyń waniliowy - proszek
*  2 łyżki mąki ziemniaczanej

dodatkowo:
*  500 g jagód

do dekoracji:
*  kilka łyżek jagód
*  bita śmietana (200 ml + 1 łyzeczka cukru z wanilią)

Pokruszyć herbatniki np malakserem, polać stopionym masłem i wymieszać do uzyskania kruszonki o strukturze piachu.
Dno formy (najlepiej z wyjmowanym spodem) wyłożyć papierem do pieczenia.  Zamknąć blaszkę tak, aby papier wystawał po bokach.  Wyłożyć masę herbatnikową i ugnieść równą warstwą na dnie i bokach formy.  Wstawić blaszkędo lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Do miski miksera rozbić całe jajka, dosypać cukier i cukier waniliowy i lekko ubić.  Dolać śmietankę, wsypać mąkę, budyń i miksować dokładając po łyżce sera.
Wyjąć formę ze spodem ciasteczkowym z lodówki, przełożyć serową masę i równomiernie rozłożyć warstwę jagód (500 g).

Piec w temp 180stC przez ok 50-55 minut.
Po wystudzeniu pokroić w kostkę, udekorować bitą śmietaną i jagodami.
Smacznego!

** Ciasto można upiec w większej tortownicy, będzie wyższe.



*


1 komentarz:

  1. Mam nadzieje, ze jagoody jeszcze beda zanim dotre do domu. A oogrodowym pomidorom potrzeba kilku slonecznych dni, no taki zeby byl soczyscie czerwony, aby mozna bylo w niego zagrac ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly