01.07.2016

Ciasto czekoladowe z truskawkami i poziomkami - bez glutenu i bez laktozy



Lubiecie ciasta czekoladowe?  Jeśli tak, a dodatkowo jesteście na diecie bezglutenowej i bazlaktozowej, to poniższe ciasto jest dla Was.  Polecam!





CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI I POZIOMKAMI 
/ BEZ GLUTENU I LAKTOZY /
/tortownica o śr 28 cm/

*  5 jaj
*  150 ml oleju słonecznikowego
*  120 g brązowego cukru lub miodu
*  cukier waniliowy
*  200 g  czekolady gorzkiej lub deserowej
*  300 ml mąki owsianej
*  100 ml mąki kukurydzianej
*  2 łyżki mąki ziemniaczanej
*  2 łyżeczki proszku do pieczenia
*  150 ml orzechów włoskich

*  200 g truskawek
*  50 g poziomek

Ubić pianę z białek, dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru.
Wymieszać w osobnej misce mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz orzechami.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, przestudzić.
W większej misce ubić żółtka z resztą cukru, potem wlewać partiami olej i letnią, rozpuszczoną czekoladę. Do płynnej masy wsypać składniki suche, wymieszać łyżką. Następnie połączyć z pianą z białek, delikatnie wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 180 stC.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać mąką owsianą.
Przełożyć ciasto, na wierzchu ułożyć wymyte i osuszone owoce - truskawki i poziomki.
Wstawić do upieczenia na ok 30-35 minut - bez termoobiegu.
Po upieczeniu wyjąć, po 10 minutach zdjąć obręcz a po kolejnych 10 zsunąć ciasto na kratkę do ostudzenia.  Kroić dopiero, kiedy będzie zupełnie zimne.  Jeśli laktoza nie jest dla Was problemem, to proponuję pałaszować z bitą śmietaną:)
Smacznego!



*


10 komentarzy:

  1. Ciasto czekoladowe! porywam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta czekoladowe są pyszne :)

      Usuń
  2. Czy to sa pigwy na przyszla pigwowke ? czy w koncy zostane zaproszona ?
    Pozdrawiam z lekka chrypka :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie, ze to sa jablka. Teraz dotrzeglam. Mlode Papierowki :D

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja powinnam spasować przynajmniej na jakiś czas.....a tu wciąż pokusa.
    Smakowicie się prezentuje a owsianą mąkę można dostać bez problemu .....
    Ostatnio kupiłam ryżową....czy z niej też można wypiekać...

    Pozdrawiam słonecznie.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że można z ryżowej, jest bez glutenu i nie obciąża żołądka, nawet jeśli nie ma się problemów z trawieniem glutenu. Nawiasem mówiąc ja również powinnam spasować... ale jakoś opornie mi to idzie, a wczoraj upiekłam ciasto kokosowe z morelami - pycha! i jak tu spasować? pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Kasiu rewelacyjne ciasto .... mam resztę mąki gryczanej, pewnie też będzie się świetnie nadawać:) .... buziaki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly