30.04.2017

Bułeczki mleczne 'od szklanki'




To rodzaj bułeczek śniadaniowych.  Są łatwe w przygotowaniu, nie wymagają formowania i smakują wyśmienicie.   Na niedzielne śniadanie wręcz idealne.  Są mięciutkie i mają delikatne wnętrze.  Nie są zbyt wysokie, więc doskonale nadają się do warzywnych lub mięsnych burgerów (wówczas należy wykrawać bułeczki większą szklanką). 
Polecam!




BUŁECZKI MLECZNE 'OD SZKLANKI'
/ok 20 bułeczek/

*  500 g mąki pszennej (u mnie typ 750)
*  3/4 szkl letniego mleka
*  1/4  do 1/2 szkl wody
*  20 g świezych drożdży
*  3 łyżeczki cukru
*  1 płaska łyżeczka soli
*  50 g stopionego masła
*  3 łyżki oliwy z oliwek

Do miski wsypać mąkę, w środku zrobić dołek do którego wkruszyć drożdże. Posypać je cukrem i zalać kilkoma łyżkami ciepłego (nie gorącego!) mleka. Przykryć ściereczką i odczekać ok 10 minut aż drożdże zaczną pracować.Dodać resztę mleka i wyrabiać przez kilka minut,  wlewając po trochu letnią wodę. Na końcu dać masło, olej sól. Ciasto ma być elastyczne i zwarte ale miękkie.
Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości - trwa to ok 30-45 minut.
Piekarnik nagrzać do 185 st C.
Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na gr palca.  Szklanką maczaną w mące wykrawać bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 15 - 20 minut do zrumienienia.
Wystudzić na kratce.
Smacznego!








2 komentarze:

  1. Wypróbujemy z moimi chłopakami :) Ostatnio lubią jeszcze bardziej kucharzyć bo mamy filtr do wody z osobnym kranikiem i jest przy nalewaniu z niego wody niezła zabawa

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly