10.12.2017

Tort chałwowy



Tym razem coś dla łasuchów chałwowych.
Ciasto słoooodkie (wiadomo - chałwa) ale bardzo smaczne.  Piekłam je pierwszy raz, choć do przepisu przymierzałam się wielokrotnie. Trochę dziwne bo jako zdeklarowana wielbicielka chałw wszelakich powinnam zrobić je już dawno.  Myślałam że będzie zbyt słodkie... rzeczywiście jest bardzo słodkie ale chyba nie nazbyt.  Wolę jednak zjeść kawałek dobrej chałwy😊.  Ciasto nietuzinkowe i godne polecenia więc polecam!  


TORT  CHAŁWOWY
/ forma o śr 22 cm/

biszkopt kawowy:
*  5 jaj
*  1/2 szkl mąki tortowej
*  2 łyżki mąki ziemniaczanej
*  1 łyzeczka proszku do pieczenia
*  1 łyżka kawy rozpuszczalnej typu espresso (ma być sypka)
*  1/2 szkl cukru pudru
*  cukier waniliowy

krem chałwowy:
*  1/2 l mleka
*  3 łyżki kaszy manny
*  200 g miękkiego masła
*  200 g  chałwy waniliowej
*  2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
*  słoiczek konfitury z wiśni
*  garść płatków migdałowych uprażonych na patelni
*  1/3 szkl naparu kawy bez cukru

Z białek ubić pianę, dosypac cukier i dalej ubijać.  Następnie dodawać po 1 żółtku, wsypać kawę i wlać olej.  Dosypać mąkę tortową i ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia.  Razem krótko wymieszać.
Formę wysmarować masłem i wysypać mąką lub wyłozyć papierem do pieczenia.  Przelać ciasto i wstawić do piekarnika na ok 30-35 minut.  Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, pozostawiając ciasto jeszcze ok 10 minut w środku.
Wyjąć na kratkę i ostudzić.  Przekroić w poprzek na dwa blaty.
Spód nasączyć gorzką kawą.

Przygotować krem: zagotować mleko z kaszą manną i na maleńkim ogniu gotować ok 30 minut - ciągle mieszając (uwaga: lubi przywrzeć do spodu i przypalić się!).
Po tym czasie kaszka powinna zgęstnieć.  Nakryć wierzch folią spożywczą i pozostawić do wystudzenia, najlepiej w chłodzie. 
Masło zmiksować z cukrem, po czym dodawać po łyżcę grysiku.  Kiedy wszystko ładnie się połączy, wsypać rozdrobnioną chałwę. Wymieszać łyżką. 

Spodni blat ciasta po nasączeniu kawą, pokryć warstwą konfitury wiśniowej a na to połowę kremu. Rozprowadzić równomiernie i przykryć drugim kawałkiem ciasta.  Rozsmarować resztę kremu, wyrównać i udekorować uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Włożyć ciasto na kilka godzin do 'przegryzienia' smaków. 
Smacznego!




*



2 komentarze:

  1. Bardzo pysznie wygląda to ciasto. Do niego jeszcze moja ulubiona herbata z guaraną i mam wspaniały deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wygląda bardzo smakowicie. Zapiszę i na pewno wykorzystam ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...