03.07.2019

Bób z pomidorami i pulpeciki z cielęciny




Uwielbiam bób.  Najczęściej jem gotowany, czasem z masłem i... to koniec moich dań z bobem.  Kiedy, przez zupełny przypadek, natknęłam się na przepis bobu z pomidorami, od razu go wypróbowałam.  Danie bardzo smaczne, świetne na ciepło i zimno. Na kolację i na obiad. Z makaronem, kaszą, pieczywem lub bez dodatków.  W kazdej postaci smakuje doskonale.  Jesli lubicie bób, to koniecznie spróbujcie przygotować go w ten sposób - jak dla mnie - pyszne jedzonko!
Polecam!





BÓB Z POMIDORAMI

*  1/2 kg bobu
*  4-5 większych pomidorów
*  3 czerwone cebule (białe też mogą być)
*  kilka łyżek oliwy z oliwek
*  1 łyzka suszonej bazylii
*  1 ząbek czosnku
*  sól, pieprz, lubczyk
*  1 łyżka koperku lub natki pietruszki (w oryginale jest kolendra , której nie znoszę)

Bób wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować kilka minut. Odcedzić, lekko przestudzić i wyłuskać.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy, wrzucić pokrojoną w półplastry cebulę i podsmażyć do zeszklenia.
Pomidory obrać ze skórki. W tym celu sparzyć wrzątkiem, zanurzyć w zimnej wodzie i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę, odlać nadmiar soku z pestkami.
Do cebuli wrzucić pomidory, przyprawić i dusić aż zmiękną.  Dodać bób i chwilę poddusić. Gotowe.





Przygotowałam także pulpeciki cielęce, więc podam mój przepis na te maleńkie kuleczki mięsne.  Dobrze smakują z makaronem i bobem w pomidorach. Oczywiście można je zjeść również z sosem pomidorowym do spaghetti, lub w innej kombinacji.


PULPECIKI Z CIELĘCINY

*  1/2 kg mielonej cielęciny
*  1 spora cebula
*  1 jajko
*  2 łyżki bułki tartej
*  1 zabek czosnku
*  sól, pieprz
*  1 łyżka posiekanego koperku

*  mąka do obtoczenia
*  olej do smażenia (np rzepakowy)

Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju.
Do mięsa dodać jajko, bułkę, czosnek przeciśniety przez praskę, przestudzoną cebulę , koperek i przyprawy.  Wymieszać dokładnie i ewentualnie doprawić.
Zwilżonymi dłońmi nabierać niewielkie porcje mięsa i formować kuleczki.  Obsypać mąką i od razu smazyć.
Na patelni rozgrzać olej i ułożyć pulpeciki.  Smazyć z kazdej strony na rumiano.  Ułożyć na ręczniku kuchennym do osączenia z tłuszczu.
Smacznego!





1 komentarz:

  1. super obiad - delikatne mięso i pachnące dodatki. yumi :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...