gry online

27.07.2019

Tarta z porem i cukinią na cieście francuskim




Lato w pełni 😊  Mieszkając w rejonie kraju - zazwyczaj najcieplejszym, gotowanie i pieczenie nie zawsze jest wskazane.  Przy temperaturach powyże 30-tu stopni wolimy zjeść chłodnik niż rosół. Jednak są potrawy, które cieszą się powodzeniem także w lecie np pizza czy tarty.  Zresztą jedno i drugie smakuje również dobrze na zimno.

Tarta z gotowego ciasta francuskiego nie wymaga wiele zachodu a efekt końcowy murowany.
Farsz może być dowolny, świetnie smakuje z brokułem, kalafiorem, cukinią, pieczarkami, papryką albo porem.  Ja wybrałam kombinację pora z cukinią i papryką.
Polecam!









TARTA Z POREM  CUKINIĄ  I  PAPRYKĄ NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
/forma do tarty o śr 30 cm/
temp pieczenia 200stC, czas ok 25 minut

*  1 op ciasta francuskiego
*  1 duży por
*  1 cebula
*  1 cukinia
*  1 mała papryka biała

*  4 jajka
*  5 łyżek gęstej śmietany 18%
*  sól
*  pieprz

*  100 g sera pleśniowego /u mnie złoty lazur/
*  200 g mozzarelli

Warzywa umyć i obrać.
Pora i cebulę pokroić w talarki, cukinię w półplasterki, paprykę w paski.
Na patelnię wlać kilka łyżek oleju rzepakowego, wrzucić pokrojone warzywa i podsmażyć na średnim ogniu aż staną się lekko szkliste.

W misce roztrzepać widelcem (nie ubijać!) jajka ze śmietaną, doprawić suto pieprzem i odrobiną soli.

Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim - dno i brzegi.
Wyłożyć ostudzony farsz, równomiernie rozłożyć na dnie.  Posypać kawałkami sera pleśniowego, zalać miksturą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu poukładać kawałki sera mozzarella.

Wstawić do nagrzanego do 200stC piekarnika, piec ok 25 minut.
Podawać na ciepło lub zimno, świetne danie na letni obiad lub kolację.
Smacznego!





*



7 komentarzy:

  1. Aj jakie pychoty Kasiu serfujesz , chętnie bym się wprosiła
    p.s ta mała Panienka urocza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu dziękuję, tarta rzeczywiście niczego sobie a Ala (Twoja imienniczka :)) jest cudowna :)

      Usuń
  2. por często zostaje, muszę wypróbować :) zupa krem już mi się przejadła

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo często korzystam z tego przepisu. Moim koleżankom też bardzo przypadł do gustu. Dziękuję i czekam na Pani kolejne, smaczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...