gry online

16.07.2020

Pulpety z ciecierzycy z sosem pomidorowym





Bardzo smaczne, pożywne pulpeciki z sosem pomidorowym.
Wspaniała alternatywa dla mięsnych kotletów.
Polecam!


PULPETY Z CIECIERZYCY
/ok 20 sztuk/

*  500g ciecierzycy
*  3 cebule
*  4 ząbki czosnku
*  natka pietruszki, koperek
*  3-4 łyżki mąki z ciecierzycy (kukurydzianej, ryżowej lub pszennej)
*  2 łyżeczki słodkiej papryki
*  1/2 łyżeczki ostrej papryki
*  2 łyżeczki przyprawy warzywnej (typu Vegeta)
*  2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (ziołowej)
*  sól, pieprz
* sok z 1 cytryny
*  1 płaska łyzeczka sody oczyszczonej

Wieczorem ciecierzycę zalać wodą i odstawić na całą noc.
Nastepnego dnia odlać wodę, przepłukać na sicie i pozostawić do odcieknięcia.
Do naczynia blendera wrzucić pokrojoną na większe kawałki cebulę, dodać soczewicę, obrane ząbki czosnku, obie papryki, sok z cutryny  i zblendować. Mozna użyć ręcznego blendera  (tzw. żyrafę).  Do masy dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek,pieprz, przyprawę warzywna, przyprawę do kurczaka ( dobra jest np z Lidla) , sól, ,pieprz, sodę i mąkę. Wymieszać dokładnie i formować mokrymi dłońmi pulpety. W razie potrzeby  dosypać więcej mąki - tak by można było formować kotleciki. Lekko otoczyć w mące.
Smażyć na patelni w głębszym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.  Wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.


\


SOS POMIDOROWY

*  2 puszki pomidorów + 1/2 szkl wody
*   oliwa z oliwek
*  1 duża cebula
*  2 ząbki czosnku
*  2 marchewki
*  kawałek selera
*  1 łyżka pasty z pieczonych pomidorów lub kilka suszonych z zalewy
*  2 łyżki mleka
*  1 łyzka masła
*  sól, pieprz
*  suszona bazylia

Do garnka wlać oliwę z oliwek, dosypać posiekaną cebulę i starte na tarce - marchew i seler oraz zmiażdżony czosnek  Podsmazyć chwilę i dodać pomidory wraz z sokiem i 1/2 szkl wody.  Dusić na małym ogniu z uchyloną pokrywką  Zamieszać co jakiś czas i w razie potrzeby dolac trochę wody.
Po ok godzinie dodać resztę przypraw, na końcu masło i mleko. Zagotować.

Pulpety można zapiec z sosem w piekarniku przez ok 20-30 minut.
Przed podaniem dodać kleks śmietany.
Smacznego!





*











2 komentarze:

  1. Chętnie bym się wprosiła ma te pulpety, oczywiście bede jadła w tym ogrodzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, zapraszam, chociaż nie wiem czy komary dadzą posiedzieć 😊

      Usuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...