27.04.2011

Najpiekniejszy czas w roku i mała forma kulinarna



Wiosna cieszy mnie wyjątkowo... co roku cieszy mnie wyjątkowo:)  ale to nic, dobre rzeczy zawsze mnie cieszą z wyjątkową intensywnością.  Każdy dzień przynosi nowe kwiaty, rozkwitłe drzewa, coraz wyższą trawę, żywopłot zaczyna wreszcie tworzyć zieloną firanę a na niebie zagościło nareszcie słońce... uwielbiam obserwować jak przyroda galopuje i zachłystuję się każdym nowym, WIOSENNYM dniem... a już za chwilkę będzie mój ulubiony MAJ!




Święta jak zwykle obfitowały w jajka. Były więc podane z sosami , faszerowane, podpiekane oraz  wszelkie możliwe kombinacje sałatkowe. Chciałam dzisiaj napisać o swoim faworycie, tj połączeniu delikatnej, orzechowej roszponki z wędzonym łososiem i jajkiem.  Całość wieńczy kleks pikantnego sosu z majonezu i chrzanu...pycha!
To bardzo smaczna przystawka lub lekkie wiosenne śniadanie.  Mam słabość do takich małych form kulinarnych, są niezwykle łatwe do przygotowania i wyjątkowo smaczne.  Jajeczka przepiórcze można zastąpić kurzymi, i też będzie smakować wybornie.
A że wiosna to czas lekkiego jedzenia, takie małe danko na pewno posmakuje każdemu.
Polecam!


ROSZPONKA Z ŁOSOSIEM I JAJKIEM

składniki na 1 osobę:
*  garść roszponki
*  plaster wędzonego łososia 
*  1 lub 2 jajka przepiórcze ugotowane na twardo
*  łyżka sosu majonezowo-chrzanowego
*  sól i pieprz

Sałatę dokładnie wypłukać i obrać. Osuszyć i ułożyć na talerzu. Położyć plaster łososia , na nim połówki jajka i polać sosem. Lekko posolić i posypać świeżo mielonym pieprzem.
Podawać z chrupiącą bagietką lub dobrym razowym chlebem.

Smacznego!


*


11 komentarzy:

  1. To prawda, nie ma to jak kwitnące drzewa - jest ślicznie! No i danie takie lekkie i wiosenne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała jest wiosna! Kocham ten czas :)
    Uwielbiam takie sałatki, mogę je jeść codziennie:)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kass, maj też jest moim ulubionym miesiącem w roku :))) Piękne zdjęcia, a te jajka z roszponką, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. I moim ulubionym miesiace jest maj :) Przede wszystkim dlatego, ze wtedy kwitna moje ukochane kwiaty: konwalie i bez. Chociaz prawde mowiac tutaj juz bez przekwitl a konwalie sa wlasnie w pelnym rozkwicie (tutaj wszystko kwitnie wczesniej).

    Roszponke bardzo lubie w roznych kombinacjach salatkowych. Z dodatkiem wedzonego jajka i lososia to dopiero musza byc pysznosci :))

    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasieńko danie pyszne....a Wiosna w Twoim ogrodzie piękna:) ...ja też podziwiam swoje drzewa, trawę która każdego dnia ma coraz bardziej soczysty kolor i te wszystkie wiośniane cuda:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe danie! patrzę i zajadam oczami, a wiosna to również moja ulubiona pora roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. strasznie to danie kojarzy mi sie z takim eleganckim. to chyba przzez ta roszponke i lososia. ale to nic zlego, wrecz powiedzialabym ze to zaleta.
    Sliczne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń
  8. też lubie maj- każdy dzień jest wyjatkowy, długi weekend majowy, leniwy i rodzinnie uroczy, a w drugiej połowie maja mam imieniny- okazja zaszaleć słodkościowo...
    W maju kwitną kasztany i wstawiam do wazonu pachnące konwalie i niezapominajki...Lubię wiosnę i maj.

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmmm...majówka...roszponka, rukolka, słoneczko...jajeczko...same miłe rzeczy przychodzą mi do głowy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wielkie to małe danko!! Pysznie się prezentuje i już sobie wyobrażam jak musi smakować. Pychotka.
    Ja również uwielbiam maj i to nie tylko za piękną, rozkwitłą przyrodę, ale również jest to miesiąc moich urodzin:)
    Pozdrawiam wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetyczny ten Twój blog.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly