02.12.2008

Pieróg żytni z kapusta i grzybami



Do świąt już tylko trzy tygodnie!
W tym tygodniu zabieram się za przygotowanie ciasta na piernik staropolski, które leżakuje w zimnie aż do wigilii. Piecze się go przed samymi swietami, kiedy nie ma już za wiele czasu na eksperymenty, więc tylko ciasto przeklada się do formy,piecze i pyszny piernik gotowy (oczywiście mozna go przelozyć powidłami śliwkowymi!).
Dwa dni temu pieklam kulebiak z ciasta drożdżowego aby przypomnieć sobie ten wspaniały smak świątecznych wypieków wytrawnych. Upiekłam też pierogi z ciasta z mąki żytniej, z nadzieniem podobnym jakie robię do kulebiaka...wyszły bardzo dobre. Bazą jest ciasto kruche z żytniej mąki, trochę jak na tartę, a nadzienie to: kapusta i grzyby. Ten przepis to moja kombinacja kilku innych, a podstawą mial być wypiek dietetyczny z maki żytniej.

PIERÓG ŻYTNI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

na ciasto:
300g mąki żytniej razowej
100g mąki żytniej typ 720
1 jajko
100g masla
3/4 łyżeczki soli
zimna woda

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, dodając tyle zimnej wody aby dalo się zlepic w kulę. Wlozyć do lodówki i przygotować farsz.

na farsz:
200g kapusty kiszonej
150g kapusty białej
1 jajko
3 lyzki bulki tartej
6-8 grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki)
sól, pieprz, kminek, majeranek

na wierzch:
1 jajko do smarowania
czarnuszka

Grzyby namoczyć i ugotować z poszatkowaną drobno kapustą białą. Kapustę kiszoną pokroić i ugotować do miękkości z 1 łyżeczką kminku.Ostudzić obie kapusty, po czym wyjąć grzyby i albo pokroi bardzo drobno, albo zmiksować. Połączyć wszystkie skladniki, posolić jeśli potrzeba, dodać pieprz i troche majeranku (według uznania). Wymieszać dokładnie, dodając bulkę i jajko. Jeszcze raz dokladnie wymieszać.

Wyjąć ciasto i podzielić na 4 lub 5 części.Farsz podzielić na tyle samo cząsci. Z każdej częsci cista rozwalkowac elipsę (na grubość ok. 4-5mm), wzdluz dłuższego boku ulożyć nadzienie, zlożyć pieróg i zlepić dobrze krawędzie formując podłużne pierogi o wymiarach 8x25cm. Posmarować rozmaconym jajkiem i posypać czarnuszką.

Piekarnik nagrzać do 180stC. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem i wstawić do upieczenia na ok. 20-25 minut.
Wyjąć i ostudzić na karatce.
Świetny dodatek do barszczu lub jako danie samodzielne.

2 komentarze:

  1. mniam,mniam...ile u Ciebie pyszności!
    http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wprawdzie to nie te święta, ale miałam zamrożony w lodówce farsz od uszek z wigilii, więc postanowiłam nadziać nim te pierogi i wyszło...Pysznie!!!Swojski smak i apetyczny wygląd dzięki tej czarnuszce:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly