28.12.2008

Cwibak orzechowy


Przepisów na keksy są dziesiatki a może więcej...ja pieklam wiele keksów ale od wielu lat ten piekę na każde swięta. Cieszy sie on najwiekszym powodzeniem, jest lekki, o delikatnym orzechowym posmaku (ciasto biszkoptowo-orzechowe) i oczywiscie nafaszerowany bakaliami. Polecam!

CWIBAK ORZECHOWY

5 jaj
1/2 szkl. mąki tortowej + 2 lyżki
3/4 szkl. mielonych orzechów wloskich
2/3 szkl. cukru pudru
1 lyzka soku z cytryny
1 lyżeczka proszku do pieczenia

2 szkl. bakalii:
- rodzynki
- orzechy wloskie
- orzechy laskowe
- migdaly
- figi
- sliwki kalifornijskie
- gruszki z konfitury
- owoce kandyzowane: ananas, papaja

Bialka oddzielić od żóltek i ubić na sztywno, dodając na końcu 2 lyżki cukru. W drugiej misce ubić żóltka z resztą cukru do bialosci, dodać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać ubite bialka i sok z cytryny, następnie wsypać mielone orzechy i delikatnie wymieszać. Bakalie posiekać, wymieszać z 2-ma lyżkami mąki i dodać do ciasta. Wszystko razem delikatnie polączyć i przelożyć do dwóch keksówek wysmarowanych i wysypanych bulką tartą.
Piec w temperaturze 170stC okolo 40 minut, aż lekko opadną i będą ladnie zarumienione. Wylożyć ostrożnie z foremek do ostygnięcia. Lukrować po wystudzeniu. Ciasto mozna upiec nawet 3 dni wczesniej zawinąć po wystygnięciu w papier i owinąć sciereczką, zachowuje swieżosć przez kilka następnych dni.

6 komentarzy:

  1. Faktycznie bardzo smakowicie sie prezentuje! Zapisuje :)

    PS. Czy nie masz nic przeciwko, jesli wpisze Cie na moja liste 'odwiedzanych'?

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bea! Nie mam nic przeciwko, będzie mi bardzo miło! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie piekłam jeszcze keksu z ciastem orzechowym, brzmi bardzo ciekawie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł :) Też zapisuję do prędkiego wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Diekuje Kass :) dodane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie ciasta, kryja w sobie mnostwo pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly