29.12.2013

Chleb ziołowy - na koniec roku:)



...no własnie, ani się obejrzałam a tu kolejny rok dobiega końca...no cóż, tak być musi:(
Wiosenna pogoda w niczym nie przypomina grudnia, sprzyja za to spacerom i rowerowym eskapadom.   W ogrodzie wciąż zielona trawa a nawet kwitną chwasty :)




Na koniec roku proponuję bardzo smaczny, z dużą ilością ziół i łatwy do upieczenia chleb.  Nie wymaga żadnych umiejętności, piecze się go w formie - więc bezstresowo.  Jeśli nie macie zakwasu to upieczcie bez, i tak wyjdzie. Ja lubię go z plastrem białego sera, miodem, lub po prostu z masłem.  Polecam!





CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI
/duży bochen ok 1300g - forma 20x35cm/

zaczyn:
*  4 łyżki mąki pszennej chlebowej
*  20 g świeźych drożdży
*  1 łyżeczka cukru
*  1/2 szkl letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.

zioła po 1 łyżeczce:
*  majeranek
*  kolendra
*  kminek
*  szałwia
*  tymianek
*  czarnuszka
*  cząber
*  rozmaryn
*  bazylia
oraz:
*  1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
*  1 łyżeczka soli
Zalać  wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.

ciasto właściwe:
*  500 g mąki chlebowej
*  1/2 szkl płatków owsianych
*  2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
*  zaczyn drożdżowy
*  zalewa ziołowa
*  ok 1/2 szkl wody 

Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać.  Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące - jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.  Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.  
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jesli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę.  Kroić po wystudzeniu.
Smacznego!



*




WSZYSTKIM CZYTELNIKOM BLOGA ŻYCZĘ 

POMYŚLNOŚCI,  ZDROWIA  I  SZCZĘŚCIA  
W  NOWYM  2014 ROKU


20 komentarzy:

  1. Piękny, smakowity chlebuś Kasiu.:)
    Dużo radości i zdrówka w Nowym Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny! Przepis zachowuję. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wzajemnie .... zdrówka przede wszystkim :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. ile ziołowych dobrości...mniam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu Tobie również pomyślności w Nowym Roku, a chleb jak zwykle piękny i apetyczny.

    OdpowiedzUsuń
  6. własnie mi się kończył chleb i zrobiłam ale wyszedł jakiś taki mało pulchny. na pewno 500g mąki bo mi to ciasto jakieś takie mało lejące wyszło raczej przenosiłam w ręce do foremki. może popełniłam jakiś błąd?
    Ale w smaku rewelacja ja dodałam jeszcze troche żurawiny bo żurawinowa maniaczka ze mnie i jest super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka ma różną wilgotność (mąki sa o bardzo różnej higroskopijności), jeśli ciasto wychodzi zbyt twarde to wtedy trzeba dodac więcej wody- ale jeżeli mimo zwartej konsystencji odpowiednio wyrośnie, to chleb powinien wyjść jak należy.

      Usuń
    2. Masz racje, mogłam dolać wody ale bałam się, że coś wyjdzie nie tak, Chlebek nie wyrósł jak Twój ale jest na prawdę smaczny. Następnym razem będę mądrzejsza. Pozdrawiam

      Usuń
  7. wspaniały bochenek!
    również najwspanialsze życzenia, samej pomyślności w nadchodzącym roku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyrósł.Może w przyszłym roku upiekę bo nie mogę od rycerskiego się oderwać:)
    Szczęśliwości w Nowym Roku Kass

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrówka i Szczęśliwego Nowego Roku.
    Chlebuś upiekłam i jest przesmaczny z tymi ziołami :-)
    Pozdrawiam Ela P

    OdpowiedzUsuń
  10. Kass, upiekłam, wygląda jak Twój, ale smak ma pewnie nieco inny, ponieważ dałam mąkę orkiszową i pełnoziarnistą - bo tylko takie mąki miałam. Dzięki za inspirację - to pierwszy chleb po długiej przerwie, dodam, że na młodym zakwasie!

    Dobrego roku!

    OdpowiedzUsuń
  11. Szczęśliwego Nowego Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. rozpływam się na samą myśl o domowym chlebku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczny Kasiu... i pełen dobroci:) ... oby taki dla Was był ten Nowy rok:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  14. Co to znaczy "aktywny kwas żytni?, nie mam takowego. Czy można upiec bez niego, albo co dać zamiast? Pozdrawiam. Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakwas a nie kwas... choć zakwas jest rzeczywiście kwaśny:) zakwas to rodzaj dzikich drożdży który robi się zmaki zytniej razowej , tu o nim piszę:
      http://smakiaromaty.blogspot.com/search/label/zakwas%20%C5%BCytni
      ale w tym chlebie nie jest on konieczny, można upiec bez zakwasu i tez wyjdzie smaczny albo zastąpić zakwas maślanką.
      pozdrawiam:)

      Usuń
  15. Skorzystałam z przepisu, bardzo smaczny chleb. Dziękuję - Ala :o)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakuje, dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń

Printfriendly