08.03.2014

Drożdżowe 'żądło pszczoły'



Nie będę wspominała dawnych świąt,  bo uznalibyście, że znowu o komunie, o czasach trudnych i że jestem nudna  ... a tak naprawdę to mimo wszystko było ciekawie:)  Goździki... rajstopy... pączek... może to i sztampa, ale sympatyczna.
Teraz piekę ciasto, które niekoniecznie jest na Dzień Kobiet,  chociaż czemu nie... były miłe gesty, to i ciasto jest!




Takiego ciasta jeszcze nie piekłam.  Drożdżowe piekę dosyć często, ale nigdy przełożone kremem.  Ciasto pod nazwą 'Żądło pszczoły' widziałam już w wielu miejscach, ale zazwyczaj było to ciasto ucierane z dodatkiem proszku do pieczenia.  Natomiast drożdżowe 'żądło' znalazłam na jednej ze stron niemieckich - a że bardzo mnie zaciekawiło - postanowiłam je upiec.  
Jeśli macie ochotę na oryginalną drożdżówkę z orzechową skorupką i delikatnym kremem - to spróbujcie upiec to ciasto.  Bardzo smaczne, nietrudne i nietuzinkowe... coś pomiędzy karpatką a wiejskim plackiem:)   Polecam! 




DROŻDŻOWE  ŻĄDŁO  PSZCZOŁY
/blaszka 25x38cm/**

ciasto:
*  500 g mąki pszennej
*  100 g masła
*  100 g cukru
*  1 jajko
*  2/3 łyzeczki soli
*  1/4 l mleka
*  1/2 szkl ciepłej wody
*  30 g świeżych drożdży
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie ze szczyptą cukru i odstawić na 10 minut.  Masło rozpuścić i ostudzic.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i wymieszać.  Dodać drożdże i roztrzepane jajko.  Wyrobić ciasto dolewając ogrzane mleko a na końcu masło.  Kiedy składniki dobrze się połączą a ciasto będzie elastyczne i lśniące - przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut.

Blaszkę wyłozyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką.  Przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię i nakryć ściereczką.

orzechowy karmel:
*  100 g masła
*  150 g cukru
*  150 g migdałów posiekanych
*  3 łyżki miodu
*  9 łyżek mleka
Rozpuścić w garnku cukier, miód i masło.  Wsypać obrane i posiekane migdały i dolać mleko.  Smażyć na małym ogniu do połączenia i zgęstnienia masy - uważać żeby zbytnio nie rumienić.  Przestudzić.
Rozprowadzić masę równomiernie na cieście.
Piec w temp 190stC  przez 25-30 minut.  Wierzch mocno się zrumieni ale nie może się przypalić - jeśli zbyt szybko ciemnieje można zmniejszyć temperaturę o 10 stC.

Ciasto ostudzić i przekroić w poprzek na pół.

masa budyniowo-śmietanowa:
*  1 l mleka
*  2 budynie waniliowe bez cukru
*  100g cukru
*  500 g śmietany 30%
*  2 łyżki żelatyny

Ugotować budyń na mleku, dodać połowę cukru i  dokładnie wymieszać. Po zdjęciu z ognia wymieszać z namoczoną w zimnej wodzie żelatyną.  Wystudzić.
Ubić śmietanę, na końcu dosypując cukier.  Kiedy budyń będzie zimny, połączyć go ze śmietaną.
Przełożyć ciasto kremem, docisnąć górnym plackiem i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!

**  Z uwagi na to, że ciasta drożdżowe najsmaczniejsze są w dniu przygotowania, ciasto można upiec w mniejszej formie np tortownicy, wtedy zmniejszyć o połowę składniki (pozostawiając jajko).



*


11 komentarzy:

  1. Ciekawe to ciasto Kass, z pewnością pyszne i nazwę ma ładną.:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko dziękuję, ciasto jest bardzo smaczne ale najlepsze w dniu pieczenia- jak to drożdżowe:) pozdrawiam!

      Usuń
  2. Ja tam bym poczytała jak wspominasz, bo ciekawią wszystkie dawne czasy. Wtedy tez żyli ludzie (ha, ha, ha :), nieźle zabrzmiało) i mieli swoje emocje i uczucia:) Zatem gdybyśmy się spotkały naciągnęłabym Cię na wspominki:)
    przy cieście:)
    Wszystkiego najpiękniejszego Kasieńko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelinko miło że tak myślisz, choć to odległa rzeczywistość to wciąż w nas istnieje, tak już jest... ale mimo wszystko fajnie powspominac. Kto wie , może kiedyś nadarzy się okazja :))) oczywiście przy cieście... pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, bardzo ciekawe ciasto...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...bardzo nietypowe jak dla mnie, ale bardzo smaczne:)

      Usuń
  4. O ale niespodzianka "Bienen Stich" ;)), to jest faktycznie ciasto, które kupić można w każdej niemieckiej piekarni i cukierni, a w każdym sklepie spożywczym występuje nawet w wersji mrożonej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to ciasto jest w Niemczech popularne, u nas raczej nie przekłada się drożdżówek kremem, ale okazuje się że to dobry sposób:)

      Usuń
  5. Kasiu ja uwielbiam te obrazki z tamtych czasow, moze nie bylo zbyt wesolo ale wspomina sie fajnie. Ciasto bardzo mi sie podoba i z pewnoscia sprobuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu musze upiec to ciasto:). Jadłam takowe podczas mojego pobytu w Niemczech kilka lat temu i bardzo mi smakowało:). Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Czołem, nadzwyczaj fascynujące miejsce, rewelacyjny wpis, wspaniale opowiedziany, pewnie nie raz odwiedze twojego bloga, gdyż naprawde niezmiernie mi się tutaj u Ciebie podoba, pozdrawiam Aga :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly