08.04.2010

Baba parzona na stole a w uszach nowe kolczyki.




Nareszcie ciepło, słonecznie i zielono! Nareszcie wiosna!
Cebulica już zdążyła przekwitnąć, zakwitły fiołki, tulipany,żonkile, forsycja, a inne za chwilę zakwitną. Drzewa owocowe są w pogotowiu...lada dzień pokryją się kwiatami...jest cudownie!
Ogród powoli zmienia się z szaro-burego pustkowia, w piękny, kwiecisty dywan...rośliny rosną o kilkanaście centymetrów w ciągu doby...
Cesarska korona (Fritillaria) w jedną noc wystrzeliła do góry o 20cm, urodziła pąki kwiatowe i pewno jutro lub pojutrze zakwitnie...jakże to cieszy... Cud natury!

Pelargonie, bielunie, fuksje, agapanty i inne zimujące w piwnicy, wyszły właśnie z ukrycia na światło dzienne i cieszą się słońcem:)...A ja wypatruję w centrum ogrodniczym roślin do skrzynek...jak ja to lubię!

A na stole mam jeszcze świąteczne ciasto...
Babka parzona jest jednym z najsmaczniejszych drożdżowych wypieków. Zachowuje długo świeżość, jest wilgotna i puszysta. Ponieważ inne ciasta mają więcej zwolenników i szybciej znikają ze stołu, to taka baba drożdżowa jest idealna na następne dni.

Przepis lekko zmodyfikowany z "Kuchni polskiej".


BABA PARZONA

składniki na dwie większe formy babkowe:
* 500g mąki
* 100g masła
* 5 żółtek
* 1/2 l mleka
* 150g cukru drobnego
* szczypta soli
* 50g drożdży świeżych
* wanilia
* 50g migdałów
* 50g rodzynków
* 50g skórki pomarańczowej
* skórka otarta z cytryny

* tłuszcz do formy


Mąkę przesiać do miski. Rodzynki umyć i osuszyć. Migdały sparzyć i obrać ze skórek, po czym posiekać.
Foremki natłuścić, wysypać mąką.
Stopić masło i lekko przestudzić.
Do mniejszej miski wsypać 2/3 szkl mąki i zalać ją wrzącym mlekiem (1/2 szklanki zostawić do rozpuszczenia drożdży). Szybko rozetrzeć aby nie utworzyły się grudy. Przykryć i odstawić do przestygnięcia. Po czym wlać resztę mleka z drożdżami i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną, białą masę. Dodać do zaczynu drożdżowego.
Połączyć z mąką, solą i wyrabiać, wtłaczając jak najwięcej powietrza, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Będzie luźne. Gdy ukażą się pęcherzyki powietrza i będzie odstawać od ręki, wlewać powoli stopione masło i dalej wyrabiać. Dodać rodzynki, posiekane migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz ziarenka z jednej laski wanilii. Napełnić wysmarowane foremki do 1/3 wysokości, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia (rośnie wolno!). Gdy zwiększy objętość o 100%, wstawić do nagrzanego piekarnika (170stC) i piec ok 1 godziny. Sprawdzić patyczkiem, wyjąć i lekko ostudzić. Po czym ostrożnie wyjąć z formy na deseczkę do całkowitego ostudzenia.
Można skropić ponczem, posypać cukrem pudrem lub pokryć lukrem pomadkowym (ja lukruję, dzięki czemu przedłużam jej świeżość).
Polecam!


***



Pochwalę się jeszcze co dostałam od Aty.
A dostałam dużo: zestaw futeralików i piękne 'frywolne' kolczyki. Wszystko to dzieła zdolnej Aty, która przeprowadziła 'tajne candy', a ja w wyniku losowania okazałam się szczęśliwcem! Napracowała się dziewczyna niezmiernie by mnie obdarować! Bardzo to miłe, dostać taki prezent od zupełnie nieznanej (choć już wcale nie obcej, tyle o Niej już wiem...:)) osoby...Dziękuję!







11 komentarzy:

  1. elegancka baba. :]
    a kolczyki śliczne, zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
  2. :O Cudna baba.. Tak pięknie polukrowana.. Narobiłaś mi smaka..

    A kwiatki.. Mega.. Szkoda że u mnie w ogródku ciągle tak szaro, mało wiosennie:((

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj cieszę się bardzo, ze spodobały Ci się moje "wytfory" :-))
    A babę z całą pewnością zrobię w najbliższym czasie, bo uwielbiam drożdżowce :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. ŁAŁ! Ja też sobie taką babę upiekę, w poszukiwaniu drożdżowych smaków doskonałych, bo moja tegoroczna baba szybko traciła świeżość...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ piękna baba !:))Bardzo mi się podoba!:))
    Sliczne kwiaty i sliczne kolczyki:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale baba , cudo
    a kolczyki tez fajne

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie tylko baba na talerzu jest elegantka, ale widzę, że i Ty się przystrajasz - śliczne kolczyki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekna babka. I sliczne kolczyki :)) A wiosna faktycznie juz na calego (tutaj juz zakwitly wszystkie drzewa) :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Kass to gdzie Ty mieszkasz że u Ciebie tak zielono?! u mnie wiosna dopiero raczkuje a bociany siedzą skulone w gniazdach...
    pozdrawiam wiosnnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wygląda ta baba, do twarzy jej w białym ;)
    I widzę, ze we Wrocławiu piękna wiosna już jest... w Inowrocławiu ino co jej patrzeć ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. kolczyki są piękne
    a baba jeszczze bardziej. szczególnie ta warstwa lukru na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly