27.06.2012

Letnie tartaletki z serkiem mascarpone



Nie sposób nie zrobić takich tartaletek w sezonie chociaż raz... można umieścić w nich prawie każde letnie owoce, zwłaszcza jagodowe.  Są pyszne z poziomkami, niestety nie trafiłam na nie jeszcze w tym roku.  Zbiory w moim ogrodzie są baaardzo mizerne, starczyłoby pewno na jedną lub dwie tartaletki:)
Są już czarne jagody, wciąż jeszcze są truskawki, pojawiły się porzeczki, maliny... to moje ulubione letnie ciastka.   Kruchy spód (wg mnie najlepszy z przepisu Neli ), delikatny krem z mascarpone i świeże aromatyczne owoce...  Polecam!

TARTALETKI  Z  KREMEM Z SERKA MASCARPONE 
I LETNIMI OWOCAMI
/na ok 16 tartaletek/

ciasto:***
* 200g mąki
*  120g masła
*  2 żółtka
*  2 płaskie łyzki cukru
*  1/2 łyżeczki soli

Zagnieść kruche ciasto, zlepić w kulę i zawinąć w folię spożywczą.  Włożyć na conajmniej 30 minut do lodówki. 
Wyjąć z lodówki, rozwalkować lekko podsypując mąką na gr ok 3 mm. Wylepić foremki, włozyc na wierzch kawałeki folii aluminiowej i wsypać do każdej suchy groch lub fasolkę.  
Piekarnik nagrzać do 200stC.
Wstawić do pieca na 15 minut, zdjąć obciążenie i dopiec na rumiano (5-10 minut).
Wyjąć na kratkę, przestudzić i wyjąć z foremek.

krem:
*  1/2 szkl śmietanki kremowej 30%
*  300g serka mascarpone
*  2 łyzki cukru pudru
*  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

Śmietankę dobrze schłodzić.  Ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywno.  Ser wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii.  Dodać do smietany 2 łyzki serka i dobrze wymieszać, potem dołożyć resztę i dokładnie wymieszać łyżką.  

wierzch:
*  owoce: jagody, truskawki, poziomki, maliny, porzeczki....

Upieczone tartaletki wypelnić kremem i udekorować owocami... PYCHA!
Smacznego:)



*** Spody do tartaletek można upiec wcześniej, po wystudzeniu zapakować do puszki lub pudełka i wykorzystać w dowolnym czasie. Ciastka można przechowywać przez 2 tygodnie bez uszczerbku na walorach smakowych:)  



*

Ostróżka


40 komentarzy:

  1. Krem z serka mascarpone na pewno by mi się udał.Właśnie wyszłam z kuchni po nieudanym Creme Patissiere:/och chyba to plamy na księżycu:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze czemu Ci nie wyszedł? zwarzył się czy co?...

      Usuń
    2. jakiś wodnisty był

      Usuń
    3. Dla poprawy nastroju chociaż tutaj sobie popatrzę.Piękne zdjęcia,a obrusik przecudowny

      Usuń
    4. Jeśli jajka ubiły się dobrze na kogel-mogel to powinno wyjść... może za szybko wlewałaś smietankę i cukier w żółtkach sie rozpuścił... naprawdę nie mam innego wytłumaczenia...

      Usuń
  2. Krem mascarpone i do tego owoce - marzenie. :)
    Bardzo fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł nie nowy ale bardzo smaczny:)

      Usuń
  3. Też przymierzam się do tartaletek. Twoje wyglądają cudnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się tez podobaja... no i smakują całkiem nieźle:))

      Usuń
  4. Niestety, ale mogłabym zabić dla takiego ciasteczka! Całe szczęście nie muszę, mogę je sobie upiec;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu już po diecie?

      Usuń
    2. Jeszcze długo nie:-( Pisałam teoretycznie:-)

      Usuń
  5. U mnie też tartaletki. Z lemon curd i ricottą! Warto...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu następne będą Twoje...:))

      Usuń
  6. urocze,po prostu do schrupania;))

    OdpowiedzUsuń
  7. No nie ... przeglądam sobie blogi i to jest trzeci kulinarny pod rząd ... głodna się zrobiłam jak cholerka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyższa pora coś upichcić:))

      Usuń
  8. Twoje zdjęcia są szałowe, Kasiu!
    a babeczki pełne słońca i takie wakacyjne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło ze Ci sie podobaja... pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Piękne, pysznie wyglądają, zjadłabym sobie takie, oj zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostróżka przecudna, a tartaletki pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja wciąz nie mam odpowiednich foremek...najwyzszy czas je kupic bo patrząc na takie cudenka az zal serce sciska, ze nie mozna zrobic.Pozdrawiam, Kasienko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu ja tez długo ich nie miałam, a jak kupiłam to zaraz m mi kupił i jeszcze dostałam kilka i teraz mam ich full:)

      Usuń
  12. Ależ one piękne są! Pełne lata, urocze maleństwa. I ostróżka śliczna:)
    Usciski:*

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne tartaletki:) Uwielbiam takie małe owocowe słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Apetyczne tartaletki. W mojej lodówce wciąż czekana swoją kolej mascarpone, mam zamiar zmierzyć się tartą truskawkową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmierz się koniecznie bo to jest po prostu pyszne!

      Usuń
  15. Pyszne!
    Muszę w końcu wypróbować te kruche spody wg Neli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto mi ostatnio bardzo przypadło do gustu:) ale tak powaznie, to naprawdę fajne maslane i kruche ciasto , na tarty doskonałe:)

      Usuń
  16. Pycha... Pyszny ten twój blog więc linkuje i zapraszam również do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zajrzałam, dziękuje i pozdrawiam:)

      Usuń
  17. jak one ladnie sie prezentuja, no i musza smakowac wysmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudne są! Ja już w tym sezonie partie z jagodami zaliczyłam, ale w mniejszych foremkach, muszę koniecznie nabyć takie większe, tartaletkowe jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. coś takiego za mną chodzi, lekko słodki wypiek z orzeźwiającymi, świeżymi owocami. na jeden kęs, idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. boszeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ale smakolyki tu masz, bede zagladac :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniale Kass. Takie letnie i kuszace. Czestuje sie jedna tartaletka :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly