05.02.2012

Na arktyczne mrozy...



Wolę taki widok niż ten poniżej :)


...albo taki:)



....kawałek wspomnień z lepszych czasów:) - takie fotki zawsze nastrajają  mnie pozytywnie.:)

Nie narzekając zbytnio, czerpię z zimy to co najlepsze.  Chodzenie po mrozie - wbrew pozorom -  moze być bardzo pozytywne dla naszego organizmu.  Po pierwsze za darmo mamy krioterapie:))   Przebywanie w niskich temperaturach pobudza organizm do walki i wzmacnia nasz system odpornościowy.  Mówiac wprost hartuje organizm.  Oczywiście tą 'terapię' należy mądrze dozować.   No i nie zapominajmy o cieplej bieliźnie, grubych skarpetach, ciepłych czapkach i rękawiczkach.   ... byle do wiosny!!:)





Teraz  coś dla ciała,  czyli mocno rozgrzewająca i wspaniale smakująca zupa z wkładką:)
Powiało mrozem ze wschodu, zatem rozgrzewające posiłki są bardzo wskazane.  W taką pogodę żywieniowcy polecają  jedzenie bardziej kaloryczne, treściwe i sycące.
Nie ma nic lepszego nad pyszną, gęstą od warzyw i mięsa zupę, zwłaszcza kiedy wracamy do domu zmarznięci, zmęczeni i pozbawieni energii.  Taka zupa może z powodzeniem stanowić za cały obiad.





Bazą w tej zupie jest kawałek wołowiny, na ktorym budujemy calą resztę smaków.  Nadaje się szponder - mieso na rosół, byle nie było tluste.  Odrobine 'przerostu' w wołowinie nie zaszkodzi, ale z umiarem.  Ja często wykorzystuję do tej zupy pręgę bez kości, ktora szybko się gotuje, jest miękka, krucha, nie sucha i ma fajny smak.  Mieso to czesto wykorzystuję też robiąc gulasz.
Można użyc każdy, w miarę chudy kawalek miesa np. antrykot lub mięso gulaszowe - ważne aby to byla wołowina.
Polecam!


WĘGIESKA ZUPA GULASZOWA

*  50 dag wołowiny
*  2-2,5 l rosolu lub bulionu warzywnego
*  4 cebule
*  1 duza marchew
*  kawalek selera
*  4 zabki czosnku
*  6-8 ziemniakow
*  1 duza papryka albo 2 male (lub 20 dag kiszonej kapusty)
*  3 lyzki koncentratu pomidorowego
*  3 lyzki slodkiej papryki w proszku
*  natka pietruszki
*  dobry olej roslinny
*  sól i pieprz
*  2 lyzki mleka

Mieso pokroic na mniejsze kawalki, osuszyc i obsmazyc na oleju i umiescic w wiekszym garnku.  Podsmazyc pokrojona w piorka cebule i czosnek pokrojony w plasteki.  Dodac do miesa, posypac sproszkowana papryka, posolic, chwile poddusic.  Zalac goracym rosolem i gotowac na srednim ogniu ok 45-60 minut.  Dodac pokrojona  marchew, ziemniaki, seler, papryke lub kapuste kiszona i dalej gotować.  Gdy ziemniaki beda prawie miekkie dodac koncentrat pomidorowy i gotowac do momentu az mieso bedzie zupelnie miekkie.  Doprawic pieprzem, sola i wlac 2 lyzki mleka.   Chwile pogotowac, na talerzu posypac natka pietruszki.
Smacznego!
*

Rzeka skuta lodem i kaczki nie mogą pływać...


10 komentarzy:

  1. Musi być cudownie rozgrzewająca w te okropne mrozy

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała zupa. Konkretna, rozgrzewająca.Bardzo mi się podoba. :)
    I zdjęcia pyszne.
    A te przedstawiające lato, ach! Rozmarzyłam się.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczna ta Twoja gulaszowa, Kass. U mnie też na przemian - duszona na różne sposoby wołowina i soczewica. Co tam diety, co tam kefir i maślanka - ważne, żeby organizmowi dostarczyć dobrego paliwa na te mrozy! No i u nas zimniej niż u Was! Dobrze, że nie mieszkam w Suwałkach...

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka zupka ,to jak najbardziej w tę pogodę:) No i fotki - pozytywne, wiosenne i człowiek od razu czuje się lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kulinarne smaki - masz rację, taka zupa na mrozy jest nieoceniona:)

    Majana - ja się tak rozmarzam co jakiś czas by przetrwac:))) ale na pocieszenie mamy już dłuższy dzień i chyba do wiosny bliżej:)

    Anka Wrocławianka - polecam!

    An-na - diety zostaw na cieplejszy czas, teraz trzeba dbać o kondycję bo póki co mrozy nie odpuszczają:) a zupa z soczewicy, którą zobaczyłam u
    Ciebie mnie urzekła:)

    atina - bardzo dziękuję:)

    Pozdrawiam ciepło:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu, pyszna zupke nam serwujesz,
    taka gesta, tresciwa i kolorowa. z przyjemnoscia zjadlabym porcyjke..

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się podoba ten rozgrzewacz Kasiu, zwłaszcza, ze ja lubię latać po tym mrozie:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. zupka idealna na takie mrozy, sycaca i dobrze rozgrzewajaca:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly