23.06.2012

Focaccia z 'salamoia'





Bardzo lubię włoskie chlebki: focaccię lub ciabatę.  Łatwe, szybkie i smaczne pieczywo.  Myslę że każdy może je upiec bo jest to naprawdę nietrudne - potrzebne są tylko chęci.  Najczęściej piekę naszą ulubioną focaccię z oliwkami i rozmarynem , jednak tą z czosnkiem i pietruszką stawiam na drugim miejscu.  Jeśli ktoś jeszcze jej nie próbował, to polecam!



FOCACCIA Z 'SALAMOIA'
/forma 35x25/

*  300ml wody
*  500g mąki
*  3 łyzeczka suchych drożdży lub 30g świeżych
*  1/2 łyzeczki cukru
*  1 płaska łyżeczka drobnej soli morskiej

salamoia**:
*  1/2 łyżeczki soli morskiej
*  1 łyżka gorącej wody
*  2 łyżki oliwy z oliwek

*  2 łyżki posiekanej natki pietruszki
*  4 ząbki czosnku

Sól zalać gorącą wodą, po czym dodać oliwę i wymieszać do rozpuszczenia soli.
Wsypać pietruszkę i posiekane 2 ząbki czosnku,  rozetrzeć łyżeczką.

Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną letniej wody, poczekać aż zaczną fermentować.
Wszystkie składniki razem z drożdżami umieścić w misce i wyrobić (można mikserem) na gładkie i lśniące ciasto (ok 8-10 minut) - nie powinno kleić się do rąk. 
Formujemy kulę, lekko smarujemy oliwą, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 90 minut.  Po 45 minutach można ciasto złożyć***. 
Przekładamy ciasto do naoliwionej  lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy i palcami rozprowadzamy rozciągając na całą formę.  Czubkami palców robimy wgłębienia na całej powierzchni, w które wciskamy plasterki dwóch ząbków czosnku (aż do dna formy, ciasto i tak podniesie się do góry) Cienko smarujemy niewielką ilością mikstury czosnkowej (salamoia) szczególnie we wgłębienia i odstawiamy na czas nagrzania piekarnika.
Piekarnik nastawiamy na 230stC i nagrzewamy przez 30 minut.  

Wstawiamy formę z focaccią i pieczemy 20 minut, po czym wysuwamy blaszkę i smarujemy resztą salamoia.  Dopiekamy jeszcze przez 5-10 minut do zrumienienia.  
Podajemy na ciepło lub zimno. 
Smacznego!



**SALAMOIA - włoska przyprawa, rodzaj solanki którą używa się do przyprawiania mięs, ryb, warzyw, sałatek, dressingów, marynat itp.  Jest to mieszanka soli, wody i oliwy z oliwek oraz ziół (pieprz, czosnek, rozmaryn, szałwia).

 *** Ciasto lekko rozpłaszczyć na stolnicy, po czym złożyć w kopertę i odłożyć do miski do dalszej fermentacji.

*

13 komentarzy:

  1. Nie trafiłam:(jakby w opisie wczorajszym pojawiły się do tego oliwki też stawiałabym na focaccie.Moja zawsze pełna jest oliwek i suszonych pomidorów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też z oliwkami lubię najbardziej ale ta też jest grzechu warta, pozdrawiam i życzę miłego weekendu:)

      Usuń
  2. Wspaniała focaccia! Uwielbiam Kasiu. Narobiłaś mi chęci, a dawno już jej nie jadłam.
    Zgadłam zatem wczoraj,że to będzie własnie focaccia hehhe:D
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko Ty jako miłosniczka wloskich smaków i nie tylko nie mogłaś nie zgadnąć:) miłego weekendu:)

      Usuń
  3. Kasiu pysznie nas zaskoczylas, ja nie zgadlam ale to co zobaczylam bardzo mi sie podoba. Jak wszystkie Twoje chlebki, zresztą..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu dziękuje za miły komentarz,pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  4. Dzięki za przypomnienie, strasznie dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak do tej pory foccacię zrobiłam tylko raz, ale oczywiście mam zamiar to powtórzyć. Może tym razem wykorzystam Twój przepis :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. u nas ciabatta rządzi. Uwielbiam chlebki w tym stylu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasiu pierwszy raz spotykam się z salamoia ....ale jak przeczytałam opis i przepis to stwierdzam, ze bardzo mi sie podoba ta foccacia:) buziaki zasyłam

    OdpowiedzUsuń
  8. Oliwki i rozmaryn - temu połączeniu oprzeć się nie mogę. Ale salamoia intryguje...

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis na foccacię. Jadłam według tego przepisu zrobioną u cioci na imieninach i baaardzo mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka ładna, zagłębienia idealne :) Mi nie wychodzą, jakoś zanikają te zagłębienia... Uwielbiam f. maczać w oliwie, to kojarzy mi się zawsze z wakacjami.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly