07.12.2012

Krokiety z grzybami do barszczu



To propozycja dla tych, którzy nie mają czasu na lepienie uszek lub nie lubią tego robić.  Nadzienie oczywiście z grzybami, z którym robimy paszteciki lub uszka.  Zarówno pieczarki jak i grzyby leśne doskonale się w nim spiszą.  Ponieważ ostatnimi czasy mamy dyspensę na jedzenie mięsa w wigilię,   więc....
Należę do frakcji postno-rybnej,  u mnie obowiązuje klasyka wigilijna. 
Po co jeść w wigilię mięso?  ...nie wiem!   
Paszteciki i uszka z grzybami wszak jemy nie często, a w ten wyjątkowy dzień smakują szczególnie.   

Przygotować możemy choćby  takie nadzienie:

*  20dag suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
*  1 cebula
*  1 łyzka masła
*  2 łyzki bułki tartej
*  sól, pieprz 
Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień odcedzić i zalać wrzątkiem. Ugotować do miękkości - najlepiej z wywaru zrobić zupę grzybową, a grzyby wykorzystać do pasztecików. Cebulę poszatkować i podsmażyć na maśle nie rumieniąc. Zmielić w blenderze grzyby i cebulę.  Do masy dodać bułkę tartą, popieprzyć i posolić.  Wymieszać na gładką masę.

 ...a  naleśniki usmażyć z  tego  przepisu:

*  400g  mąki
*  400 ml mleka
*  400 ml wody mineralnej
*  2 jajka
*  szczypta soli
 Wymieszać dokładnie i odstawić ciasto na 30 minut (będą elastyczne i łatwe do zrolowania). 
Po czym smażyć cienkie naleśniki. 
Nakładać po łyzce farszu, rozsmarować i zrolować lub złożyć w kopertę.

.  Naleśniki możemy  przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać lub podsmażyć.  
Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Kasienko u nas tradycyjnie bedą uszka z grzybami ale takiego krokiecika zjadlabym z ogromną przyjemnoscią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiuu mnie tez będa uszka, właśnie jutro będę lepiła i zamrożę żeby przed świętami było mniej pracy:)

      Usuń
  2. Uszka są oczywiście najlepsze, ale od pewnego czasu - z braku czasu - robię do barszczu krokiety. Twoje są na pewno znakomite, jak zwykle, zazdroszczę Twojej rodzinie!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie zazdrość tylko troszkę mnie pożałuj, że mam tyle pracy:)))

      Usuń
  3. Nie wytrzymałam i wczoraj na obiad były pierogi z kapusta i grzybami hmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałabym żeby ktoś u mnie w domu 'niewytrzymał' i zrobił takie pierogi... a mnie dopadł LEŃ!!!

      Usuń
  4. Krokieciki są pyszne z pewnością/ dużo grzybów do nich jednak trzeba/ ja takie z kapusta robię czasami, a na wigilię ostatnio robię do barszczu paszteciki kruche z kapustą i grzybami, wszyscy je uwielbiaja.))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie paszteciki tez sa pyszne! pozdrawiam i miłego weekendu:)

      Usuń
  5. o takie same grzybowe nadzienie w krokietach to nie znałam , bo robiłam z kiszone i grzybów.
    U mnie od ponad 20 lat Wigilia jest wegetariańska nawet i dobrze nam tak , nie ma powodu ,żeby mięso jeść w Wigilie masz racje Kass

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie sa mięsożercy i nigdy nie dopominali się mięsa w wigilię, więc nie wiem po co te odstępstwa?

      Usuń
  6. Piękne i smaczne krokiety. U mnie są uszka albo małe pierożki z grzybami.:)
    Pozdrówki Kasiu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie dzisiaj poległam na uszkach i też ratowałam się takimi krokiecikami :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly