27.08.2013

Bułki do hamburgerów



Bułki hamburgerowe nie są trudne do upieczenia w domu.   Hamburgery-(klik) z takimi domowymi bułeczkami smakują o niebo lepiej niż z kupnymi.  Poza tym upieczemy sobie bułki zdrowe! Te gotowe - pakowane po kilka w folię - są nieźle nafaszerowane konserwantami.   Mam awersję do pieczywa pakowanego w folię i świeżego przez miesiąc.
Jeśli do wyrobienia ciasta użyje się miksera, to praca staje się całkiem łatwa i przyjemna, a po 2 godzinach można cieszyć się pysznymi bułeczkami:)
Polecam!





BUŁKI  DO  HAMBURGERÓW
/na ok 16 sztuk/

*  1 kg mąki pszennej typ 500
*  30g drożdży świeżych lub torebkę drożdży instant
*  1 i 1/4 szkl mleka 3,2%
*  1 szkl wody
*  1 łyżka miękkiego masła
*  2 łyżki oliwy z oliwek
*  1 i 1/2 łyżeczki soli
*  5 łyżeczek cukru

na wierzch:
*  mleko + sezam

Do miski wsypać całą mąkę, zrobić w środku wgłębienie do którego pokruszyć drożdże.  Wlać w środek podgrzane mleko i wymieszać z drożdżami zagarniając odrobinę mąki.  Przykryć miskę ściereczką na 10-15 minut - drożdże zaczną pracować.
Dodać resztę składników,wymieszać i wyrobić ciasto przez 8 minut - ma być elastyczne i sprężyste.
Miskę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - na ok 40-60 minut.
Dwie blaszki z piekarnika wyścielać papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na pół.  Każdą część podzielić na 8 równych części i uformować bułeczki, ułożyć po 8 na każdej blasze.  Dłonią spłaszczyć delikatnie każdą bułkę.  W przypadku innych bułek, zależy nam na tym, aby pięknie się zaokrągliły i wyrosły w górę. Natomiast te bułki powinny być płaskie, nie martwmy się kiedy nie wystrzelą do góry, z kotletem wygodniej będzie się jadło:)  
Włączyć piekarnik nastawiając temp 200stC.  Posmarować bułki mlekiem i posypać sezamem (albo nie).
Wstawić na 18-20 minut do zrumienienia.
Wyjąć na kratkę.
Smacznego!



*

/milin amerykański/

11 komentarzy:

  1. co prawda to prawda , domowe bułki zawsze lepsze, za całokształt
    A te tu śliczne!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, zawsze lepsze:)) dzięki Alu, pozdrawiam!

      Usuń
  2. Folii i wszystkiemu, co jest w nie pakowane i sprzedawane - stanowcze NIE! Domowe najlepsze :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne i smaczne bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mowa o hamburgerach, mozna by rzec narodowej specjalnosci Amerykanow. I przypomnijmy, ze dzis przypada 50 comemorialna rocznica manifestacji w Waszyngtonie, podczas ktorej zwykly/niezwykly niejaki pastor M L King wyglosil kilkunastominutowe przemowienie ze slynna, powtarzana wielokrotnie fraza "I have a dream". 5O lat pozniej mocno znaczace slowa jak 'wolnosc' i 'rownouprawnienie' maja oddzwiek na calym Swiecie i we wszystkich dziedzinach zycia. Namiastka historii zamiast naparstka kuchennego - pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Lepsze na pewno, ale jak piszesz trudne, a kaprysie hamburgerów, to raczej jeść nie powinny, więc tylko popodziwiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis, właśnie takiego szukałam. Uwielbiam robić domowe hamburgery, nigdy nie jem fast foodów, ale te domowe są przepyszne. Przepis wypróbuję koniecznie! :)

    miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak domowe buły do hamburgerów sa pyszne:) ... ja ogólnie mam awersję do pakowania pieczywa w folię... bo takie gumowe później jest:) buziaki zaylam

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiu przepyszne są te bułeczki. Upiekłam je tydzień temu z przeznaczeniem do hamburgerów, a resztę z przyjemnością spałaszowaliśmy na kolację:). Nie są takie słodkawe jak typowe hamburgerowe i dzięki temu bardziej uniwersalne:). Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly