17.12.2013

Ciasto z serem, makiem, kakao..(kakaem?) i bakaliami



Ciasto, które można potraktować jako 4 w 1 ...bo jest to sernik przykryty trzema różnymi ciastami: kakaowym, z makiem i bakaliowym.  Wydaje się więc całkiem niezłym rozwiązaniem dla tych, którzy nie chcą  piec kilku ciast świątecznych, i nie wiedzą na co się zdecydować. Bardzo smaczne, nietrudne i efektowne.
Polecam!





CIASTO SEROWE Z MAKIEM, KAKAO I BAKALIAMI
/blaszka 25x35cm/

ciasto:
*  6 jajek
*  2 szkl mąki
*  5 łyżek oleju roślinnego
*  1 i 1/2 szkl cukru drobnego
*  2 łyżeczki proszku do pieczenia

*  2 łyżki kakao
*  2 łyżki maku
*  3 łyżki bakalii (rodzynki, skórka pomarańcz., morele)

masa serowa:
*  1 kg mielonego sera
*  6 jajek
*  1 szkl kaszy manny
*  15 dag masła lub margaryny
*  1 i 1/4 szkl cukru
*  1 łyżka cukru z wanilią lub otarta skórka z cytryny

Najpierw przygotować masę serową:
Oddzielić białka od żółtek.  Z białek ubić pianę , na końcu dodając 2 łyżki cukru.
W misce ubić masło z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodawać po żółtku i ubić na gładko.  Potem dodawać twaróg i kaszę mannę a na koniec połączyć delikatnie z pianą.

Zrobić ciasto:
Ubić pianę z białek, na końcu dodając 2 łyżki cukru.
Utrzeć masło z resztą cukru, dodać po żółtku i ubijać aż dobrze się połączą.  Potem dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dolać olej i utrzeć.  Na końcu połączyć z pianą z białek.
Natłuścić blachę lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysypać warstwą bułki tartej lub semoliny, na to wyłożyć masę serową. Pozostałe ciasto podzielić na 3 części.  Do jednej dodać mak, do drugiej kakao a do ostatniej umyte, osuszone i posiekane bakalie.  Nałożyć na masę serową po łyżce każdego ciasta - na przemian.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC przez ok 1 godzinę.
Uchylić piekarnik i pozostawić ciasto w nim do przestudzenia.
Smacznego!



*


8 komentarzy:

  1. Jak ladnie go udekorowalas:) Uwielbiam sero-makowce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Wypróbuję po świętach. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. ... do niedawna nie odmieniałam ale zaczęłam, po prostu jest tak mi wygodniej:)
      nie jest to błąd, sam Miodek o tym pisze, sprawdź tu:http://www.raciborz.com.pl/art16121.html

      Usuń
  4. Jak ładnie wygląda,takie łaciate:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ładnie wygląda! Jak szachownica :)
    Smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pomysłowy tylko coś z tym ciastem nie tak : w przepisie na ciasto nie ma masła a w opisie ... utrzeć masło z resztą cukru... ŚWIĄTECZNE POZDROWIENIA

    OdpowiedzUsuń
  7. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly