05.11.2008

Sernik brzoskwiniowy-straciatella





Sernik "bez pieczenia", z brzoskwiniami i bitą smietaną nadzianą kawalkami czekolady deserowej. To ciasto pewno bardziej smakowałoby 2 miesiące wcześniej, kiedy bylo gorące lato, ale teraz też dobrze smakuje...

SERNIK BRZOSKWINIOWY-STRACIATELLA

na spód:
4 paczki herbatników
2 lyzki kakao
1/2 kostki masla

Herbatniki wlozyć do woreczka i zmiażdżyć walkiem. Maslo utrzeć z kakaem i dosypać utłuczone herbatniki, wymieszać.Tortownicę o średnicy 28cm wylozyc masa z herbatników, ubijając ją palcami. Wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki do stężenia.

masa serowa:
800 ml serka homogenizowanego (jeśli niesłodzony dodac 2 lyzki cukru)
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe

Odłożyć 4 polówki brzoskwiń do dekoracji, resztę pokroić drobno i razem z płynem zagrzać w garnuszku. Jak zacznie wrzeć wsypać galaretki, wymieszać i wyłączyć gaz. Ostudzoną masę brzoskwiniową wymieszać z serkami i wyłożyć na spód z herbatników. Ponownie włożyć do lodówki.

masa śmietanowa:
800ml smietany 30%
1 lyzka cukru
cukier waniliowy
1 galaretka brzoskwiniowa
100 g czekolady deserowej

Czekoladę drobno pokruszyć.Przygotować galaretkę z 1 szklanką wody.Ubić smietanę, dodać cukier i cukier waniliowy, a na końcu zmiksować z galaretką. Do masy dodać potluczoną czekoladę i wymieszać. Wyłożyć smietanę na warstwę serową i wlożyć ciasto do lodówki.

polewa:
3 lyzki kakao
3 lyzki cukru
2 lyżki mleka
1/2 kostki masla

Rozpuścić kakao z cukrem i mlekiem, zagotować i odstawic z gazu. Wlożyc maslo i energicznie mieszając rozetrzeć aż calkiem się rozpuści i połączy z kakaem. Ostudzona masa polać sernik, udekorować brzoskwiniami i uprażonymi orzechami włoskimi.
Wlozyć do lodówki na co najmniej 4 godziny. Smacznego.


3 komentarze:

  1. kass...zbyt wiele chcialam napisac co do wygladu tego ciasta...ale zajeloby zbyt duzo na stronie wiec moze zostawie tylko jedno slowko....przepiekne!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewam i muszę powiedzieć że bardzo dobry jest ten serniczek...pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie wyglada co ciacho i napewno super smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly