13.11.2008

Strudel orzechowy



Uwielbiam orzechy, jem prawie codziennie i chętnie korzystam z przepisów które je zawierają. Ciasto z mąki razowej, z miodem i nadzieniem orzechowym jest moją propozycja na tydzień orzechowy.To oryginalny wypiek, nie za słodki, wyrafinowany w smaku i zdrowy...

PEŁNOZIARNISTY STRUDEL ORZECHOWY


na ciasto:
250g mąki pszennej pełnoziarnistej (dalam 50g żytniej)
20g drożdży
100ml letniego mleka
30g masla
40g miodu
1 jajko
szczypta soli
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 cukier waniliowy

na masę:
250g startych orzechów laskowych (dalami 100g laskowych i 150g włoskich)
100g miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
1 białko
1-2 łyżki rumu
1 łyżeczka cukru waniliowego
trochę gorącego mleka

do posmarowania:
1 jajko
1 lyzka mleka

orzechy do dekoracji

Mleko podgrzać, rozpuścić w nim miód i drożdże. Do mąki dodać mleko i resztę składników i zagnieć ciasto. Przykryć i odstawic do wyrośnięcia (ma powiększyć objetosć o 60%).

Orzechy wymieszać z miodem, cynamonem, zóltkiem, rumem oraz cukrem waniliowym i dodać tyle mleka, by powstała gęsta masa. Obydwa białka ubić i domieszać do masy.

Na oprószonej stolnicy zagnieść ciasto jeszcze raz i rozwałkować cienko w prostokąt, podsypując maką (jest troche klejące). Rozprowadzić na nim masę orzechową i zwinąć w rulon (można to zrobić na sciereczce lub papierze, pomagając sobie przy zwijaniu podnosząc brzeg). Polożyć strudel na blasze wyłożonej papierem, posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i ulożyć orzechy, po czym jeszcze raz posmarować jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 200stC i piec ok 50 minut.

***Do masy orzechowej dodalam skórkę pomarańczową a ciasto piekłam 45 minut.


3 komentarze:

  1. Jaki ładniutki - gładki , nie popękany i tak dużo w nim zwoi :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny ten strudel! Zapisuję sobie na święta. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly