29.11.2008

Konfitura mandarynkowa



To moja propozycja na "Cytrusową chwilkę":

Czas owoców cytrusowych, (kiedyś do kupienia tylko przed świętami , jak "rzucili" do sklepów) których wybór jest ogromny...Ja najbardziej lubię pomarańcze i mandarynki.
Czasami robię z nich konfiturę, żeby zachować aromat i smak tych owoców...bo najlepsze są w okolicy Świąt Bożego Narodzenia, później już tak dobrze nie smakują...nie mają tego magiczno-świątecznego aromatu...

KONFITURA MANDARYNKOWA

1 kg mandarynek, obranych i podzielonych na cząstki
sok z 2 cytryn lub limonek
0,5 kg cukru
2 goździki
kawałek kory cynamonu (niekoniecznie)

Do garnka wlać 1/2 szklanki wody i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier rozpuści się i utworzy się syrop.
Wrzucić mandarynki,dodać goździki i cynamon, wymieszać, chwilę pogotować i zdjąć z ognia. Przykryć, pozostawić do następnego dnia. Znowu podgrzać mandarynki, zagotować i odstawić na bok. Po 4 godzinach trzeci raz zagotować, dodać sok z cytryny i pogotować na malutkim ogniu, bez przykrycia mieszając do momentu aż owoce będą szkliste i syrop lekko ciągnący. Gorące wkładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać i odwracając do góry "nogami" pozostawić na 1/2 godziny. Odwrócić i gotowe!
Można zrobić też pyszną marmoladę lub dżem, wtedy owoce trochę dłużej gotować aż się rozpadną pod wpływem temperatury. Utworzą pomarańczową, pysznie pachnącą marmoladę do bułeczek,pieczenia ciast lub przekładania tortów. Polecam!



8 komentarzy:

  1. Takiej marmolady jeszcze nie jadłam !
    I chyba czas to zmienić ! Mi wydaje się taka świąteczna !

    OdpowiedzUsuń
  2. Kass z nieba mi spadlas z tym przepisem...sama na to nie wpadlam,kupilam ostatnio 4 kg pomaranczy ...jutro biore sie za konfiture...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogę tylko powiedzieć że jest pyyyyyszna!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. tak jest pyszna ! zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robie konfitury ze wszystkich rodzajow pomaranczy i uzywam pomaranczy ze skorka, sa jeszcze lepsze. W tej chwili robie konfitury pomaranczowo-jablkowe. Pycha.
    Radze wszystkim milosnikom domowego jedzenia robienie takich konfitur: trzeba zaopatrzyc sie w sloiczki. Potem pomalutku przygotowywac konfitury z 2 kg owocow, nie wiecej. Takie udaja sie najlepiej. A przygotowanie ich nie zajmuje duzo czasu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A teraz właśnie pora na taką konfiturę najlepsza:)

      Usuń
  6. Mam pytanie, czy tych mandarynek ma być 1 kg po obraniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, 1 kg przed obraniem, pozdrawiam:)

      Usuń

Printfriendly