26.11.2008
Tort czekoladowy STEFANKA
To ciasto ma wiele odmian; jest albo bardziej czekoladowe, bo i biszkopt jest czekoladowy, lub bazą jest biszkopt bialy a tylko krem czekoladowy. W każdej wersji ciasto jest bardzo smaczne, polecam wielbicielom czekoladowych wypieków.
Ciasto biszkoptowe jasne, krem czekoladowy, polewa czekoladowa....
TORT STEFANKA
ciasto:
3/4 szkl. mąki pszennej
1 lyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru pudru
100g masla
6 jajek
1 cukier waniliowy
1 lyżeczka proszku do pieczenia
krem czekoladowy:
100g czekolady deserowej
5 żóltek
1/2 szkl cukru pudru
250g masla
2 lyżki ciemnego kakao
2-3 lyżki mleka
aromat rumowy lub kilka lyżek alkoholu
polewa:
100g czekolady gorzkiej
3 lyżki mleka
4 lyżki masla
3 lyżki cukru
poza tym:
kilka lyżek marmolady morelowej lub brzeskwiniowej
Przygotować tortownicę o srednicy 20 lub 22 cm, wysmarować dno maslem i wysypać bulką tarta (boki pozostawić nieposmarowane).
Oddzielić żóltka od bialek. Bialka ubić na sztywno , na koniec utrwalić 1 lyzką cukru. W osobnej misce utrzeć maslo na puch, dodając po 1 żóltku i cukier. Dobrze ubić, dodać pianę , na to przesiać mąkę i proszek, dodać cukier waniliowy i wszystko delikatnie razem wymieszać, uważając aby nie rozbić za mocno piany. Ciasto ma być delikatne i puszyste, nie zbite!
Wylożyć ciasto do formy i upiec w temp. 170 stC okolo 35-40 minut.
Przygotować krem :
1/ na parze ubić żóltka z cukrem na puszysty kogel-mogel
2/ zdjąć z pary żóltka i ostudzić
3/ w makutrze utrzeć maslo dodając po 1 lyżce masę jajeczną
4/ czekoladę rozpucić nad parą, dodać po lekkim przestudzeniu do masy caly czas ucierając
5/ kakao rozpucić w cieplym mleku i dodać powoli do masy
6/ dodać aromat i wymieszać
Biszkopt przekroic w poprzek na conajmniej 4 plastry. Skropić każdy plat ciasta alkoholem (dobry jest rum). Na spodni plaster ciasta rozprowadzić marmoladę brzoskwiniową lub morelową,a na to krem. Następne platy ciasta skrapiać alkoholem i smarować kremem, wierzch i boki także posmarować.
Przygotować polewę:
w garnuszku roztopić czekoladę, dodać mleko, kakao i wymieszać (jesli za gęste można dodać więcej mleka).Zdjąć z ognia i mieszając dodać maslo. Mieszać dopóki się nie rozpusci. Letnią polewą polać tort, udekorować skórką pomarańczową i orzechami lub wedlug uznania.
Etykiety:
ciasta,
ciasta biszkoptowe,
ciasta warstwowe,
czekolada,
torty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz