12.09.2009

Ciasto miodowe z gruszkami.




Chociaż trwa wciąż kalendarzowe lato, czuc jak skrada się jesień...powoli, podstępnie buszuje w ogrodzie, kroczy alejkami parku, rządzi w kuchni...







Owocują sliwy, jablonie i grusze, kwitną nasturcje i rozchodniki, żólknie trawa, umierają polne ziola i chwasty.
A ja zbieram martwe pięknosci i zawieszam nad oknem na znak że oto nadchodzi piękna i bogata PANI JESIEŃ...








Grusza w moim ogrodzie obrodzila jak co roku i powoli zaczyna zrzucac ze swoich ramion nadmiar owoców.


Będzie tradycyjnie konfitura, będzie marmolada z dodatkiem sliwek, będą gruszki w zalewie z octu winnego i będą ciasta.
Pierwsze wlasnie upieklam. Wczoraj odwiedzając Atę ujrzalam ciasto, które bardzo mi się spodobalo z powodu orzechowo-miodowej warstwy wierzchniej. Samo ciasto ma w skladzie także miód, więc okazja wykorzystac zapasy z ubieglego roku.








Przepis na ciasto pochodzi z blogu Ani -'po nitce...'. Zmienilam proporcje, bo upieklam w większej tortownicy o srednicy 28cm. Ciasto jest pyszne, wilgotne za sprawą gruszek, o miodowo-cytrynowej nucie i pokryte pyszną, chrupiącą skorupką orzechową. Polecam!


CIASTO MIODOWE Z GRUSZKAMI


ciasto:
20 dag miodu
15 dag masła
4 jajka
skórka otarta z cytryny
28 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 dag gruszek


polewa:
8 dag masła
3,5 łyżki miodu
15 dag posiekanych orzechów włoskich
plaska łyżeczka cynamonu

wykonanie:

1.Masło i miód ucieramy dokładnie aż powstanie jednolity krem. Wbijamy do masy po jednym jajku i chwilę ucieramy.


2.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem ze skórką z cytryny dodajemy do miodowego kremu. Ucieramy wszystko mikserem do połączenia składników.


3.Ciasto wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 28 cm.


4.W rondelku rozpuszczamy masło i miód na polewę, wsypujemy orzechy i cynamon, mieszamy.


5.Gruszki obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście. Na wierzchu równomiernie rozprowadzamy polewę orzechową.


6.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190stC piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Miodownik jest upieczony, gdy patyczek wbity w środek pozostaje suchy.


* Jesli zbyt szybko się rumieni, mozna przykryc folią aluminiową lub pergaminem.

15 komentarzy:

  1. Kass, jakie słodkie i jakie fajne to ciasto -w sam raz na babie lato

    p.s hm kiedy ja to wszystko upiekę co bym chciała :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze się w imieniu swoim i Ani, że ciacho Ci smakowało :-)
    U mnie jutro powtórka z rozrywki. Tym razem z migdałami, bo orzechów nie kupiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie się też przepis podoba ze względu na połączenie gruszek, orzechów i miodu. Mąż by zjadł prawie całe, a ja przekąsiłabym mały kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gruszki i miód... Mniam, mniam! Mam gruszki i szukałam fajnego przepisu... Już znalazłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo podoba mi się to ciacho, za malo gruszek w tym roku zjadlam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne! Tez takie zrobie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. margot - ja nad tym samym się zastanawiałam...a bruliony z przepisami pękają w szwach...

    Ata - dziekuję za podpowiedź, właśnie wynajduję przepisy na ciacha z gruszkami, pozdrawiam.

    An-na no to upiecz mężowi :)))

    grażyna - pochwal się jak smakowało.

    viriadanka - polecam...

    Konsti - jest pyszne!

    Pozdrowienia niedzielne dla wszystkich!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam,mniam,mniam..i jak tu dbać o linię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda pysznie:) Ale cieszę się, że zobaczyłam nasturcje, kwiaty, które kojarzą mi sie z dzieciństwem i wakacjami u babci:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje ciasto wygląda niezwykle apetycznie! Bardzo się cieszę, że smakowało :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Kass, to nie jest ciasto tylko z gruszkami i miodem, toz to tam sa jeszcze orzechy - brzmi swietnie! Swietny pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Apetyczne nieymiernie, z gruszkami musi takie byc! A jaki talerzyk ladny!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kass jestem normalnie zachwycona! I tu w sklepach wysyp gruszek roznego rodzaju! Co prawda daleko im do gruszek z Twojego ogrodu, ale mysle ze namiastke jesieni daloby sie w nich odnalezc!
    Ciasto jest bombowe! :) Nasuwa mi sie ta sama refeksja co Ali – kiedy ja to wszystko upieke co bym chciala?? :) No i kto mi pomoze to zjesc???

    Buziaki serdeczne!

    e.

    :*

    PS czy zmienialas cos w szablonie? Jest jakos inaczej :) Tak ladnie bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  14. Kass, ja mam listę jak stąd do Ameryki, a może Australii i tonę wydrukowanych przepisów do koniecznego zrobienia :DDD
    I żeby chociaż ta lista się zmniejszała ,ale gdzie tam
    Zrobię 5 przepisów a w tym czasie mi przybędzie 25 , one się mnożą bardzo niekontrolowanie i nic nie mogę poradzić tzn pewnie mogę ale nie bardzo chyba chce
    Ale to twoje miodowe jest bardzo wysoko na tej liście i myślę ,że uda się mi go w tym sezonie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmm, to ciasto stanowczo wpisuje się na listę do zrobienia :) Bardzo podobają mi się te smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly