18.09.2009

Kruche ciasto z toffi, gruszkami i bananami.



Dzisiejszy dzień byl wyjątkowo piękny, taką jesień lubię. Slońce grzalo, rozpieszczalo i dodawalo energii. Bardzo mi jej ostatnio brakowalo, postanowilam więc zrobic przerwę w domowej przetwórni.
Planowalam spędzic czas na porządkach w ogrodzie, na 'leniwych' porzadkach...i co, wchodzę i widzę dywan z gruszek ... i po planach :(
Tak więc znowu spędzilam dzień w kuchni. Przy okazji upieklam chleb i bulki z bulgurem i platkami owsianymi oraz ciasto...oczywiscie z gruszkami.





KRUCHE CIASTO Z TOFFI, GRUSZKAMI I BANANAMI


Składniki:
1 puszka skondensowanego mleka slodzonego (lub gotowa masa kajmakowa)
300 g masła o temperaturze pokojowej
150 g drobnego cukru
150 g skrobi kukurydzianej
600 g mąki
2 żóltka
2 lyżki kwasnej smietany
cukier waniliowy
4 gruszki, obrane i pokrojone w ósemki
2 banany, obrane i pokrojone w plastry



Przygotowanie:
Wstawic puszkę skondensowanego mleka do głębokiego rondla i zalac wodą trochę powyżej połowy wysokości. Zagotowac wodę, zmniejszyc ogień i przykryc rondel pokrywką. Utrzymywac wodę w stanie lekkiego wrzenia przez dwie godziny, dolewając gdy wyparuje. Wyjąc puszkę i całkowicie ostudzic.
Przesypac mąkę i skrobię przez sito do miski. Dodac miękie maslo i utrzec mikserem lub ręcznie. Dodac resztę skladników i szybko wyrobic. Zagniesć kulę z ciasta i wlożyc do lodówki.
Wyłożyc formę o wymiarach 25 x 40 cm papierem do pieczenia, lub wysmarowac tluszczem.
Nagrzac piekarnik do 180stC.
Obrac i pokroic owoce.
Wyjąc ciasto z lodówki. Rozwałkowac 2/3 ciasta i wyłożyc dno formy, wywijając na boki i uszczelniając starannie wszelkie pęknięcia.
Rozprowadzic lopatką równomiernie warstwę kajmaku na cieście.
Ułożyc na nim plasterki bananów i kawalki gruszek. Na koniec posyp kruszonką z pozostałego ciasta.
Piec ok.35 minut. Kiedy kruszonka będzie rumiana, ciasto powinno byc upieczone.
Wyjąc na kratkę, po kilku minutach pokroic w kwadraty. Warstwa kajmaku będzie miękka, a wierzch chrupiący. Pozostawic do całkowitego ostygnięcia przed wyjęciem z formy. Podawac z lodami. Polecam!

Inspiracja: James Martin - 'Kruche ciasto z bananami'
*Uwaga: SLODKIE!

7 komentarzy:

  1. To polaczenie smakowe musi byc niebiansko dobre! Chetnie zapisuje do wyprobowania :) A patrzac na zdjecia myslalam, ze to szarlotka ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. O Boziu... I nic więcej nie powiem, bo mnie zatkało... C u d o w n e! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmmm, ciagle ktoś mnie kusi tą masą kajmakowa, no dłużej się już nie oprę. Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Toż to normalnie rozpusta w biały dzień :) To ciasto jest po prostu nieziemskie :) Już drukuję i szybko popełnię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię słodkie, lubię gruszki lubię toffi :)
    Zgadzam się z Tili - rozpusta :P

    OdpowiedzUsuń
  6. tak to ciasto wcisnęłaś między te chleby ,że ja je nie zauważyłam :D
    A ono takie fajne jest , może i słodkie (no co ma trochę słodkich składników:D),ale ja bardzo bym prosiła kawałek.
    A może sama sobie upiekę , co?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, toffi, gruszki, banany?! Kupuję! Zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly