08.07.2012

Tiramisu z jagodami





Pogoda sprawia, że teraz najbardziej smakują zimne desery i ciasta bez pieczenia.  Wszelkie serniki z galaretką i owocami (oczywiście!) oraz lody, i to te owocowe (oczywiście!) są bardzo pożądane :)  Tiramisu też należy do deserów polecanych w czasie tropikalnych upałów,  zwłaszcza dobrze schłodzone.  Jeśli dodamy do niego warstwę owocową, będzie jeszcze mocniej orzeźwiające!   Zastosowałam lekką galaretkę z jagodami, wyszło naprawdę smacznie:)  Tradycyjnie moje tiramisu jest bez użycia jaj, co wydaje się bezpieczniejsze w czasie upałów. 
Polecam!



TIRAMISU Z JAGODAMI 

/proporcje jak w przepisie podstawowym  TU/

*  200 g biszkoptów podłuznych
*  1,5 szkl mocnego naparu kawy
*  50ml amaretto lub innego alkoholu
*  500 g sera mascarpone
*  300 g śmietanki 30%
*  2 łyzki cukru drobnego
*  cukier waniliowy
*  2 łyżki ciemnego kakao

dodatkowo:
*  300 g jagód
*  1 galaretka cytrynowa

Przygotować naczynie (najlepiej szklane lub ceramiczne) okrągłe o śr 28-30 cm lub prostokątne.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, po rozpuszczeniu wsypać jagody, dobrze wymieszać i ostudzić.
Po zaparzeniu kawy, dobrze ją ostudzić.
Zmiksować serek mascarpone.  W drugiej misce ubić śmietanę (wcześniej dobrze oziębioną) , pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy. 
Do sera dodać po łyżce połowę ubitej śmietany i razem zmiksować.  Dodać resztę śmietany i wymieszać łyżką niezbyt energicznie, aby nie rozbić jej struktury. 
Dno naczynia wyłożyć biszkoptami - po uprzednim namoczeniu w kawie (robić to szybko - zanurzyć i wyjąć).  Pokryć warstwą kremu (połową).  Na to wylać 3/4 tężejącej galaretki.  Ponownie ułożyć warstwę namoczonych biszkoptów i drugą część kremu.  Całość polać resztą galaretki i posypać kakao.
Wstawić deser na co najmniej godzinę do lodówki (w czasie upałów na kilka godzin).
Smacznego!




*


13 komentarzy:

  1. Tiramisu z posmakiem jagodowym... cudowne smaki, az rozmarzylam sie przy tym deserze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo! Musi być przepyszne. Z jagódkami nie robiłam jeszcze.
    Usciski:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tiramisu z truskawkami... z jagodami też musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z jagodami musi być pyszne! Włosi jagód nie mają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dlatego lepiej jest życ w Polsce:)...tym bardziej że włoska pogodę już mamy...

      Usuń
  5. Tiramisu z jagodami to musi być poezja!!!a ja dalej jagodzianki przerabiam.Z twojego przepisu wyszły znakomicie w te upały ciasto drożdżowe samo się prosi żeby je zrobić.Zdjęcia smakowite mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ja czekam jak temperatury trochę opadną z pieczeniem, teraz robie lody:)

      Usuń
  6. piękne jest takie jagodowe i kusi bardziej niż zwykłe.

    OdpowiedzUsuń
  7. każda wersja tiramisu jest dla mnie bardzo kusząca - taka jagodowa szczególnie :) i przyznaję, zimne desery w upały to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. u nas upalow nie ma, ale taki deser zajadalabym nawet w ulewnym deszczu. Pozdrawiam Kasienko.

    OdpowiedzUsuń
  9. włąsnie popijam koktajl z czarnej i czerwonej porzeczki z kefirkiem....ooooo tak takie teramisu dodałoby dodatkowego smaczka:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu nie jadłam jeszcze owocowej wersji tiramisu,a le bardzo mi się Twój pomysł podoba:) na pewno tiamisu zyskuje na rześkosci:) buzaki zasyłąm

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego jeszcze nie jadłam. Podoba mi się brak jajek :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly