gry online

27.01.2013

Chleb tostowy , niekoniecznie na niedzielę



Smaczny chleb typu tostowego,  który fajnie smakuje również do kanapek.  Zimowe powroty do domu z perspektywą ciepłej kanapki...czemu nie! 
Chleb robi się szybko, piecze bez problemu i równie szybko znika.
Polecam!

CHLEB TOSTOWY
/2 chlebki /

*  760g mąki pszennej
*  150ml mleka
*   ok 250ml wody
*  40g świeżych drożdży
*  2 płaskie łyżeczki soli
*  1 łyzka płynnego miodu
*  1 jajko
*  3 łyżki oliwy z oliwek

Do miski miksera wsypać mąkę, zrobić w środku zagłębienie do którego wkruszyć drożdże i wlać trochę ciepłego mleka - wymieszać lekko zagarniając odrobinę mąki.  Przykryć miskę i odstawić na 10 minut.
Kiedy drożdże 'ruszą', dodać resztę składników oprócz wody.  Wymieszać na niskich obrotach, dodając partiami wodę.  Ciasto powinno być niezbyt luźne ale nie zbite.  Wyrabiać mikserem przez 7 minut. Nastepnie odstawić do wyrośnięcia, nakrywając miskę ściereczką na ok 40 minut.
Ciasto powinno podwoić objętość.  W tym czasie wysmarować keksówki masłem.
Włączyć piekarnik nastawiając temperaturę 190stC.
Przełożyć ciasto do foremek, wierzch posmarować oliwą i poczekać aż się 'napuszą'.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut.
Wyjąć z foremek i ostudzić.
Smacznego!


*
 



Pozdrawiam, miłej i smacznej niedzieli:))


29 komentarzy:

  1. Luksus normalnie...Takim sniadankiem to chyba nikt by nie pogardzil:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, w każdym razie nie gardzę:)) buziaki!

      Usuń
  2. u mnie na blogu również roznosi się zapach chleba...
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzialam, rzeczywiście zapachy zniewalajace:)

      Usuń
  3. Faktycznie prościzna. Ja już zagłosowałam z radością!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiedziałam że na Ciebie mogę liczyć, dziękuje:)

      Usuń
  4. Kass, życzę powodzenia w konkursie, SMS wysłany:)
    Ja w tym roku nie biorę w nim udziału! Zachęcam osoby, które korzystają z przepisów do wsparcia, tego, naprawdę wartościowego bloga!!!
    Chlebek z wyglądu mistrzowski:)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz Danusiu, że zgłosiłam sie na ten konkurs bez przekonania... i wciąż mam wątpliwości po co mi to?... ale stało się, dziękuję za głos, kazdy się liczy, pozdrawiam:))

      Usuń
  5. chlebek kuszący i to bardzo :) lubię tosty z domowego tostowego :)
    a co do konkursu to i ja bez przekonania startuję, tak jak i dwa lata temu, szczególnie, ze już widać ze szans brak.
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...może będą jakieś nagrody pocieszenia?

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  6. Nie lubię kupnych chlebów tostowych, a Twój wygląda wspaniale i do tego jest prawdziwy, bez emulgatorów, regulatorów kwasowości i konserwantów... Do wypróbowania!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie kupuję od momentu kiedy trafiłam na Schul... pokryty pleśnią pomimo waznego terminu...a poza tym, od dawna nie kupuję chleba:))
      pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Ta kanapka mówi do mnie.. Jestem głodna. No i od wieków nie piekłam chleba! :-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do mnie też rano przemawiała:)) ...i zjadłam! miłego wieczoru:)

      Usuń
  8. Pyszny chlebek na wspaniałe , weekendowe śniadanko:).
    Pozdrawiam Kasiu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Choc jestem nowicjuszka w pieczeniu chleba to wspaniale przepisy z Pani bloga ciesza roznorodnoscia i prostota w wykonaniu. Trudno ogarniam moja radosc, kiedy wyciagam z piekarnika pachnacy, wyrosniety i pekajacy od ciepla domowy chleb, dnia powszedniego. Podzekowania za bogactwo przepisow - :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepisy się podobaja, zgadzam się, że pieczenie chleba to wyjatkowe przeżycia i radość w domu:) pozdrawiam!

      Usuń
  10. Chlebuś zapowiada sie wpaniale. Cudne fotki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, chleb wlaśnie wykończyliśmy...:)

      Usuń
  11. Lubię domowe chlebki tostowe ....nasz toster pracuje wówczas pęłną parą:) .... bardzo smakowite zdjecia Kasiu:). Buziak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu dziękuję, widzę że jeszcze biegasz:))) buziaki!

      Usuń
  12. "O Wilku mowa"
    Choc w internecie kulinarnych adresow jest multum, ten szczegolnie przyciagnal moja uwage ze wzgledu na strone otwierajaca: piekny chleb, az sie prosi do skosztowania :) Wiec, zagladam tutaj codziennie i z wielka ciekawoscia sledze nowosci, eksperymentujac od czasu do czasu. Urzekla mnie rowniez idea pomieszania zdjec kulinarnych z tymi z zycia wzietymi: cieplo kuchennej izby, odrobina poezji uwienczonej w obiektywie oraz dla okrasy nuta wielkiego Le Maitre Gainsbourg - to co lubie i dziekuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się że podoba Ci się moja idea bloga - ale szumnie zabrzmiało:), miło wiedzieć że ktoś ma podobne odczucia, lubi taką estetykę i dla kogo ważne są pewne zanikające wartości - jeśli w kuchni można mówić o wartościach... a może nawet trzeba, żeby w tym zwariowanym świecie ocalić odrobinę kojącej 'zwyczajności'... pozdrawiam:)

      Usuń
  13. Czy można upiec ten chleb w piekarniku, gdy jest grzanie tylko od dołu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że można, ja wiele lat piekłam w piekarniku gazowym gzdzie było tylko dolne grzanie, a chleby i ciasta wychodziły świetnie, pozdrawiam:)

      Usuń
  14. witam.
    a to mój chlebuś.
    pozdrawiam Ela.
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18a9cc434b69c24e.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę że pięknie Ci się upiekł, cieszę się i pozdrawiam:)

      Usuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...