10.01.2013

Słodkie!




To ciasto działa jak bomba z opóźnionym zapłonem:)
Tylko mały kawałeczek do kawy...   
Przyjemnie chrupki spód, potem aksamitna śmietanka, miękki banan i karmelowa masa - dobre!
Drugi kawałek - karmel pcha się pierwszy, za nim banan a w tle  kruche ciasto...
Konieczny łyk gorzkiej kawy.
Sięgam po następny kęs ciasta... o kurcze!... słodkie!...dobre i  s ł o d k i e !




Inspiracją było ciasto 'Banoffane pie' , które niedawno wypatrzyłam u Liski
Upiekłam kruchy spód (w oryginale gotowe herbatniki), masę karmelową i banany przykryłam ubitą śmietaną (zamiast kremu z mascarpone i śmietany) a całość posypałam gorzką czekoladą (a nie kakao).
Po zjedzeniu jednego kawałka, nie miałam  ochoty na nic słodkiego do końca dnia:)
Polecam!

TARTA KARMELOWO-BANANOWA
/forma o śr 28cm/

spód:
*  180g mąki pszennej
*  100g masła
*  1-2 łyzki kwaśnej śmietany
*  1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
*  szczypta soli
*  1 łyżka cukru

Posiekać masło z mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto.  Zlepić w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez ok 40 minut.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim  wysmarowaną masłem formę.  Na wierzchu położyć folię aluminiową i obciążenie np. suchy groch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190stC na 10 minut, po czym zdjąć folię z grochem i dopiec przez 15-20 minut - aż się zrumieni.

wierzch:
*  1/2 puszki gotowej masy krówkowej
*  3 banany pokrojone w plasterki
*  200ml śmietanki kremowej ubitej z 1 łyżeczką cukru z wanilią
*  1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Zimny spód posmarować masą krówkową, ulożyć banany i całość przykryć warstwą ubitej śmietany.  Posypać starta czekoladą.
Smacznego!



23 komentarze:

  1. Toż to połączenie idealne!!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połaczenie jest OK, tylko aż 'gęste' od słodyczy:))

      Usuń
    2. Mi skojarzyło się z "kremowym ciastem na roladzie z bananami"z Moich wypieków.
      moja siostra kilka razy je robiła i powiem że smakowało

      Usuń
    3. Tamto ciasto jest biszkoptyowe i jednak troszkę inne...

      Usuń
  2. super połączenie... a można czymś zastąpić banany???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że ja teżo tym myślałam, wydaje mi się że z wiśniami byłoby niezłe...

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nie zjadłabyś, ja jestem łasuch a na jednym kawałku poprzestałam:)

      Usuń
  4. Banany i masa krówkowa - połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez tak uważam, choć nie sądziłam że takie słodkie:)

      Usuń
  5. dla takich rzeczy - pysznych, ślicznych, smakowitych - to warto żyć! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Och! Mniam mniam:) To kolejna rzecz, do której się przymierzam... tyle ciast i ciasteczek w kolejce czeka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasiu Twoja rekomendacja jest dla mnie absolutnie wystarczająca, chetnie wypieke to mega slodkie ciasteczko.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basieńko, ciekawa jestem Twoich wrażeń:)

      Usuń
  8. Piękne i pyszne ciasto. Słodziutkie,mniam.
    A gołąbek jaki napuszony pięknotek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodzoitkie i przez to ekonomiczne:)... nie znika tak szybko:)))

      Usuń
  9. To ciasto musi być przepyszne .... aż ma sie ochotę biec do Ciebie z talerzykiem:). pozdrawiam Kasiu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kobietki to jest boska tarta .DZIEKUJE ZA PRZEPIS.ANITA

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacja! juz dwa razy zrobilam to ciasto i ciagle nam malo:) pycha!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly