13.01.2013

Chleb ze słoika - odsłona II



Nastała zima, taka prawdziwa z mrozem i śniegiem.  Za chwilę połowa stycznia więc czas najwyższy, przecież za miesiąc będę już myślała wiosennie i szpiegowała przebiśniegi, krokusy...
Każdy czas jest dobry na upieczenie chleba, zwłaszcza smacznego:)
Drugi ze słoikowych eksperymentów, przyznam że chleby wychodza zaskakująco smaczne i bardzo ładnie się pieką..
Chleb z płatkami owsianymi, żurawiną i orzechami włoskimi.  Bardzo przypadł mi do gustu, nie wiem czy nie bardziej niż 'ciemny ze słonecznikiem'.  Ten jest odrobinę lżejszy, ma ładnie dziurkowany miąższ i chrupiącą skórkę. 
Zasada pieczenia i dobór słoja identyczna jak w ciemnym chlebie ze słonecznikiem - klik .
Tym razem do wysypania słoika użyłam ziaren słonecznika, polecam!




CHLEB JASNY Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI
/chleb pieczony w 1,5 l słoju/

*  1,5 szkl mąki pszennej chlebowej
*  2/3 szkl płatków owsianych
*  2 łyżki jogurtu naturalnego
*  1,5 szkl ciepłej wody
*  1 łyżka melasy w płynie
*  1 saszetka syszonych drożdży
*  1/4 szkl przechów włoskich
*  1/4 szkl suszonej żurawiny
*  1 łyżeczka soli morskiej

W ciepłej wodzie rozpuścić melasę i suche drożdże. Wymieszac, przykryć i odczekać 10 minut.
W misce wymieszać resztę składników, dolać wodę z drożdżami i wymieszać dokładnie.
Słoik wysmarować masłem i wysypać ziarnami słonecznika lub płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto do słoika, nie wyżej niż do połowy wysokości. Wierzch posypać ziarnami, nakryć słoik przykrywką i umieścić go na niskim poziomie w piekarniku. Włączyć piec nastawiając temp 160stC.  Czas pieczenia - 3 godziny.
Po wyłączeniu piekarnika wyjąć chleb na kratkę i dobrze ostudzić przed krojeniem.
Smacznego!





*


42 komentarze:

  1. ach ten słoik:/
    wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szukałam i szukałam i wypatrzyłam słoiki tu:
      http://owocowydom.pl/sklep,9.html
      nawet sobie już zamówiłam:)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Kass, nigdy bym nie wpadła na to, że można chleb w słoiku piec! Fantastyczny!!!

      Usuń
  2. Bardzo podoba mi się chleb pieczony w słoiku. Musze zerknąć do sklepu przez Ciebie podlinkwanego.
    Zima faktycznie prawdziwa zawitała, ale mnie ona specjalnie w mieście nie cieszy, oj to odśnieżanie chodnika :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zerknęłam, słoiki świetne, ale dużych do upieczenia chleba nie ma :((((((

      Usuń
    2. Basiu tam sa takie 750ml, w dwóch mozna upiec 2 mniejsze chlebki:)

      Usuń
    3. ...pomyliłam, oczywiście 850ml

      Usuń
    4. ,,,i sa jeszcze 1040ml, tylko chwilowo niedostępne:(

      Usuń
    5. ale te 1040 mają jakby zwężenie u góry wiec chyba odpada??

      Usuń
    6. Tez tak mi się wydaje że się zwęża...to dobrze że ich nie ma:)

      Usuń
  3. niesamowity pomysł! Na bank wykorzystam :)
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej , no muszę ten słoik zdobyć no muszę , Kass siedzę patrzę , patrzę i zazdroszczę :d i to jak zazdroszczę , chleb przepiękny , kształt tez
    a pies wiadomo sam miód *

    OdpowiedzUsuń
  5. Lass, który to ma być ten słoik dokładnie? Kochana jesteś kochana****

    OdpowiedzUsuń
  6. ten ?

    Słoik WECK® 1040 ml (słoik, wieczko, uszczelka, 2 spinki)
    Brak , buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu sa natomiast o poj 850ml, ja sobie takie zamówiłam bo przecież można upiec 2 mniejsze, no nie?

      Usuń
    2. ...piecze sie bez gumki, bez spinek...tylko wieczko!:)

      Usuń
    3. Kasiu , ja jestem tak nabuzowana na te chleby ,ze szok , twoja to ,,wina"*

      Usuń
    4. A wiesz że to nabuzowanie jest bardzo zdrowe i twórcze!:)

      Usuń
    5. no w sumie tak:D tylko trzeba zainwestować ciut w nie ,ale nie takie aż pieniądze :D

      Usuń
  7. a to chyba przemyślę , jak mi mistrzyni od okrągłych chlebów tak radzi*

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można czymś zastąpić melasę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Melasa to ciemny i słodki syrop cukrowy (z trzciny, buraków...), nadaje chlebowi kolor i słodkawy smak, myślę że można zastąpić ją najlepiej ciemnym miodem a z braku ciemnego jasnym-wtedy chleb będzie jaśniejszy:)

      Usuń
  9. koniecznie muszę spróbować pieczenia w słoiku!!! jest genialny!!!
    jakiej powinien być pojemności ten słój???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aaaa już doczytałam w komentarzach :)

      Usuń
  10. Kass, świetna propozycja, kolejna zresztą. Z żurawiną, mniam,mniam:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  11. No już prościej się chyba nie da... Mam takie wysokie (gliniane) i wąskie naczynie do chłodzenia butelki wina i chyba je wykorzystam, bo proste słoiki są chwilowo poza zasięgiem. Sprawdzę Twój link, Kass, ale ta moja glinianka przypomina doniczkę, a w doniczce też się przecież chleby piecze, prawda? Mam nawet przepis na taki chleb i nie zawaham się go użyć! Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ,a ten przepis na chleb doniczkowy to jaki? Ja mam taka fajna doniczkę :D
      a w sklepie się zarejestrowałam i jak mi do jutra nie przejdzie ,a słoje będą to kupie :D

      Usuń
    2. Aniu, ależ nie ma za co:)
      ...a czy masz do tego garnka przykrycie?

      Usuń
    3. Tak, mam przykrywkę. Sprawdzę to i sprawdzę ten chleb z doniczki dla Margot.

      Margot, już sprawdziłam - to takie bułkowe ciasto drożdżowe z dodatkiem cebuli, ziół i przypraw, pieczone w otwartej doniczce, w nagrzanym piecu.

      Usuń
  12. Fantastyczna propozycja, piękny ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy można upiec chleb według tego przepisu np. w brytfance?
    I jak ustawiamy piekarnik: pieczenia gór-dół, czy tylko dół, a może termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam piec w foremce ale myślę że można, wówczas po wymieszaniu odstawiłabym do wyrośnięcia na ok 40-60minut az chleb podwoi objętość i upiekłabym w 190st z grzaniem górnym i dolnym, bez termoobiegu ok 50-60 min, może trochę krócej...

      Usuń
  14. Bardzo podoba mi się ten okrągły kształt chlebka:) .... a smak musi być zjawiskowy:)... i ten słonecznik na skórce:) Mniami:). Buziaka zasyłam

    OdpowiedzUsuń
  15. Kass, te Twoje chlebki ze sloika sa naprawde zaczwycajace. I te okragle kromeczki...maja w sobie tyle uroku. Idealne na sniadanie :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziewczyny czy któraś już zakupiła słoiki do pieczenia, te proponowane w tych komentarzach. A może ten będzie dobry http://makutra.com/przetwory/1002-sloik-weck-1062-ml.html. Dajcie znać jak się spisują słoiki!
    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  17. Chlebek się piecze ciekawe co wyjdzie. Już jest dwie godziny w piekarniku i nie doszedł do pokrywki. Piekę w dwóch słoikach 850 ml. Czy nie jest za mały? Ma wypełnić cały słoik ? Pachnie ładnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi wypełniać słoik pod pokrywkę, jeśli wyrósł o ok 50-60% na wysokość to wszystko z nim w porządku, dużo zależy od wilgotności mąki, drożdży itd. daj znać jak wyszedł.

      Usuń

Printfriendly