gry online

16.09.2014

Rolady ze schabu z ogórkami i morelami




Ale jest pięknie :)  ...słońce wciąż mocno grzeje, nie jest jednak męczące, jak było to jeszcze niedawno.  Cudowne babie lato.  Była to pora kiedyś przeze mnie nielubiana i niedoceniana. Zwiastowała nadchodzącą zimę, a więc brak światła i koloru.  Wtedy też nie zauważałam lub nie chciałam zauważać, że jesień to najbogatszy czas w roku.  Teraz doceniam wrześniową obfitość, uwielbiam ją! No i te niesamowite barwy, jest pięknie:)




Polecam bardzo smaczne rolady ze schabu z farszem z ogórków kiszonych.





ROLADY ZE SCHABU Z FARSZEM OGÓRKOWYM I MORELAMI
/ na 4 porcje/

*  4 grubsze plastry schabu
*  sól, pieprz
*  2 łyżki octu winnego

farsz;
*  2 ogórki małosolne lub kiszone
*  1 cebula
*  3 morele suszone
*  100g mozzarelli
*  1 jajko
*  sól, pieprz
*  2 ząbki czosnku
*  tymianek, cząber
*  1 łyżeczka musztardy
*  posiekana natka pietruszki

*  olej roślinny

Mięso rozbić na cienkie plastry o gr ok 3mm.  Oprószyć solą, pieprzem i skropić octem winnym..
 Przykryć mięso folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotować farsz.  Morele umyć, wymoczyć w wodzie kilkanaście minut i przelać wrzątkiem, potem osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy.
Ogórki i ser pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać w misce składniki farszu, doprawiając posiekanym czosnkiem, musztardą, ziołami i wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
Plastry schabu napełniać farszem** i zwijać zakładając boki mięsa do srodka aby nie wypadało nadzienie - tak jak gołąbki,  Wierzch oprószyć tymiankiem i pieprzem.
Włączyć piekarnik nastawiając temp 170stC.
Obwiązać rolady sznurkiem lub bawełnianą nicią.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć mięso z każdej strony na rumiano.
Włożyć roladki do naczynia żaroodpornego,   Pozostały sos na patelni, zalać łyżką wina lub octu winnego, chwilkę podgrzać i polać nim mięso.
Wstawić do zapieczenia do piekarnika na ok 20 minut.
Podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno pokrojone w plastry jako wędlina.





** Można też zrobić większe rolady (jak u mnie), zwłaszcza jeśli będą jedzone na zimno.  Wtedy dwa płaty mięsa ułożyć obok siebie, tak by zachodziły na siebie (ok 2 cm) , docisnąć miejsce złączenia i dalej postępować jw.

*


Czyż nie jest bajecznie?...






A tu rośnie pyszny obiad:)




9 komentarzy:

  1. Pyszności!
    A letni ogród zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie mój ogród nie, zdjecia z wypadu za miasto:)

      Usuń
  2. Pyszności pokazujesz.
    A kanie czubajki to na ogrodzie rosną?
    My ostatnio w lesie sobie uzbieraliśmy, ale niewiele ich było. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, w ogrodzie nie rosną, te są z lasu, pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Jak perfekcyjnie posznurowane te rolady :) Kani zazdroszczę, bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. DZIŚ ZROBIŁAM WYSZŁY GENIALNIE POLECAM GORĄCO

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wypróbowanie przepisu i serdecznie pozdrawiam :))

      Usuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...