07.10.2014

Rogaliki z gruszką





Lubimy rogaliki.
Nie jest ważne czym są nadziane, właściwie mogą być też bez nadzienia, i tak będą atrakcyjne:)
Sam ich kształt, to filuterne zagięcie, błyszczący i wydęty brzuszek - to po prostu mała forma poetycka:))





ROGALIKI DROŻDŻOWE Z KANDYZOWANĄ GRUSZKĄ
/16 rogalików/

*  600 g mąki pszennej
*  30 g świeżych drożdży
*  100 g masła
*  1 jajko + 1 żółtko (białko zostawić do smarowania wierzchu)
*  200 ml mleka
*  2 łyżki cukru z wanilią
*  skórka otarta z cytryny
*  1/4 łyżeczki soli
*   lekko ciepła woda

nadzienie:
*  gruszki kandyzowane

wierzch:
*  białko
*  cukier brązowy

Wsypać mąkę do miski, w środku zrobić zagłębienie do którego pokruszyć drożdże, wsypać szczyptę cukru, wlać kilka łyzek ciepłego mleka i zamieszać.  Przykryć miskę ściereczką i poczekać 10 minut aż drożdże zaczną pracować.  Dosypać cukier, sól, dodać roztrzepane jajko z żółtkiem i zagarniając mąkę i wlewając mleko - wymieszać.  Dodać rozpuszczone masło i trochę ciepłej wody.  Wyrabiać ok 10 minut (ręcznie lub mikserem) dolewając w razie potrzeby ciepłą wodę.  Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.  Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Wyjąć ciasto na wysypaną mąką stolnicę.  Podzielić na pół, każdą część rozwałkować na okrąg i podzielić radełkiem na 8 trójkątów.
Ułożyć po kawałku gruszki i zwinąć rogaliki.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Odczekać 20-30 minut aby rogaliki lekko się napuszyły.  Posmarować wierzch rozmąconym białkiem i posypać brązowym cukrem lub płatkami migdałów.
Piec ok 20 minut w 180stC.
Smacznego!



19 komentarzy:

  1. Jakie puchate. Porywam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, rogaliki wyglądają pysznie. Piękne, kształtne i z pewnością smakują wspaniale.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Madziu, również pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Przeciez prosze, nie o rogalikach tylko jakies "konkretne" tematy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz zmienić blog...

      Usuń
    2. nie lubie zmieniac jesli sie przyzwyczaje do jednego

      Usuń
    3. ...nie zauważyłaś że to blog kulinarny?

      Usuń
    4. tak, to blog kulinarny ... i zwierzecy i troche plotkarski i ... ;)
      skad ta pewnosc, ze JA to kobieta, a nie mezczyzna ?

      Usuń
    5. bo wiem, że Ty to Ty:)

      Usuń
    6. hehe :) no dobrze KASIU przejdzmy na priwat z "konkretnymi" tematami. Ale zanim, przestudiuje kabaret SMILE i obejrze MAPE i poslucham jeszcze raz "Nie pij Piotrek" Elektryczne Gitary, bo TO lubie ;)
      A rogaliki z jakiego by nie byly ciasta sa pycha. Osobiscie uwialbiam te od ciastkarni kuzyna - cynamonowe: wypieczone i z lekkim posmakiem cynamonu - pychota.

      Usuń
  4. Wyglądają wspaniale. Aż mnie kusi do wypróbowania chcoiaż gruszek kandyzowanych nie mam, ale mam powidełka.
    Też będą świetne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewno ze z powidłami będą pyszne :)

      Usuń
  5. Ja bym jeszcze polała je czekoladą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj chyba za dużo dobrego w jednym rogaliku :)

      Usuń
  6. Jej pokusa ,za pokusą piękne i do tego pewnie przepyszne .
    w sumie proste do zrobienia ,spróbuję :)
    piękne zdjęcie roślinki jak z albumu -super !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa piecz, nie sa trudne a warte grzechu, dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń
  7. mniam, przecudowne :) a w dodatku takie piękne, że nie ma opcji, żeby były niesmaczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak, rogalikowy kształt zdecydowanie ma coś w sobie :) Cudne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly