06.08.2015

Polskie brzoskwinie, śliwki i maliny pod kruszonką czyli crumble




Kupiłam piękne i pyszne polskie brzoskwinie i śliwki.  Myślę że za sprawą wysokich temperatur owoce są równie dorodne, soczyste i słodkie jak te,sprowadzane niegdyś z Bułgarii,  które pamiętam z dzieciństwa.  Nasze brzoskwinie zazwyczaj były mniejsze i mało smaczne.  Wszystko się zmienia... czasem na lepsze. Kruszonka z takimi owocami jest fantastyczna, nie wymaga zbyt dużo pracy a efekt końcowy wart jest włączenia piekarnika mimo upałów.  Polecam!





POLSKIE BRZOSKWINIE, ŚLIWKI I MALINY POD KRUSZONKĄ
/na 8 kokilek/

*  120 g mąki orkiszowej lub pszennej
*  60 g płatków owsianych
*  100 g masła
*  60 g cukru brązowego
*  4 łyżeczki cukru drobnego
*  1 łyżeczka cynamonu lub cukru waniliowego
*  4 duże brzoskwinie + 4 duże słodkie śliwki + garść malin
*  kilka łyżek posiekanych orzechów laskowych





Do mąki wsypać płatki i cukier brązowy oraz cynamon.  Zimne masło pokroić w małą kostkę i wymieszać z mąką, palcami zagnieść kruszonkę, włożyć na 30 minut do lodówki.
Brzoskwinie i śliwki umyć, osuszyć, wyjąć pestki i pokroić w kostkę, dodać maliny, cynamon i drobny cukier - wymieszać.





Nagrzać piekarnik do 190stC.
Kokilki wysmarować masłem,  równomiernie rozłożyć owoce , wierzch przykryć kruszonką, posypać posiekanymi orzechami.




Wstawić na 35-40 minut aż kruszonka się zrumieni.
Podawać z lodami lub śmietanką.
Smacznego!





4 komentarze:

  1. O tak, crumble z gałką lodów to spełnienie letnich marzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z najlepszych deserów lata:). Buziaki Kasiu:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly