12.08.2015

Pszenny chleb na upały



Dlaczego na upały? - bo w tych tropikach chleb rośnie bardzo ładnie (chciałam powiedzieć 'jak na drożdżach':)) a zrobienie bochenka jest banalnie łatwe, nie wymagające trudu i pocenia się - co jest niebagatelną zaletą tego chleba.  Którz chciałby dodatkowo męczyć się wyrabianiem?  Ja na pewno nie, zatem polecam wszystkim,  którzy chca sobie upiec prosty ale pyszny chleb i nie natrudzić się zbytnio.  Co jest też ważne - chleb dzięki oliwie z oliwek, przez kilka dni zachowuje świeżość (a  jak wiadomo w upały raczej nie rzucamy się na jedzenie) . Polecam!




CHLEB PSZENNY NA UPAŁY
/2 foremki 25 x 11 cm/

*  650 g mąki pszennej (typ 650 lub 750)
*  3 łyżki oliwy z oliwek (ważny składnik!)
*  1 i 1/2 łyżeczki soli
*  1/2 łyżeczki cukru
*  20 g świeżych drożdży
*  ok 400 g wody

dodatkowo:
*  1 łyżka suszonego rozmarynu
*  garść orzechów włoskich + 1 łyżka rodzynek + 2 łyżki ziaren słonecznika




Drożdże rozpuścić w letniej wodzie.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier i sól.  Wlewając wodę z drożdżami wymieszać do połączenia składników (jeśli potrzeba dolać trochę więcej wody, ciasto powinno być zwarte ale konsystencja pozwalająca na łatwe wymieszanie), po czym dolać oliwę i ponownie wymieszać.  Ciasto zagarnąć łopatką ze ścianek miski, posmarować je z wierzchu oliwą.  Miskę szczelnie zamknąć lub przykryć folią spożywczą i dodatkowo wilgotną ściereczką.  Pozostawić w temperaturze pokojowej ( jeśli 30 stC mozna nazwać pokojową :)) na ok 90 minut.  Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części, do jednej wsypać rozmaryn a do drugiej orzechy, rodzynki i łyżkę słonecznika (druga będzie na wierzch) - wymieszać z dodatkami i przełożeć ciasto do natłuszczonych foremek.  Wierzch posmarować oliwą. Mozna posypać bochenki odpowiednio - rozmarynem i słonecznikiem.
Nakryć ściereczką i po 40-60 minutach można zacząć pieczenie.  W tym celu nagrzać piekarnik do 240 stC , włożyć wyrośnięte chlebki i piec 25 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stC i dopiec 20 minut, do zrumienienia.
Wyjąć foremki na kratkę, po 5 minutach wyjąć z blaszek i ostudzić.
Smacznego!



*


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly