18.08.2015

Ciasto z cukinii - łatwe i pyszne





Uwielbiam cukinię. 
Zawsze, kiedy zobaczę ją na straganie wracam do domu z kilkoma.   O tej porze są  najsmaczniejsze i - co istotne - są to już nasze, polskie cukinie.  Małe wykorzystuję do sosów, zup, warzywnych szybkich obiadów (np takiej z pomidorami-klik,) , pasztetów (np taki z cukinii i dyni-klik), większe nadziewam i zapiekam (np z kaszą gryczaną-klik, lub z ziemniakami-klik) lub dodaję do lecza  albo  zawijam w naleśniki i zapiekam ( naleśniki z dynią,cukinią i pieczarkami-klik ).
Cukinia jest bardzo wszechstronnym warzywem, można ją wykorzystać do bardzo wielu poptraw, ale też do wypieków (np chleba-klik lub  ciasta-klik.).  

Dzisiaj zaproponuję Wam ciasto z cukinią, które znalazłam na vlogu Renaty.  Jest ono szybkie i łatwe do przygotowania,  a co najważniejsze - jest bardzo smaczne!
Ciasto (pomimo użycia mąki razowej - to mój mały wkład w przepis:)) jest puszyste, delikatne i ma lekko wilgotne wnętrze.  Bardzo dobry sposób na wykorzystanie cukinii, która o tej porze roku smakuje wspaniale.
Polecam!












CIASTO Z CUKINII
/forma o śr 28 cm/

*  2 szkl startej cukinii , lekko odciśniętej z nadmiaru płynu
*  1 szkl mąki krupczatki
*  1 szkl mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000)
*  1 szkl cukru pudru
*  3/4 szkl oleju roślinnego
*  2 jajka
*  1 łyżka kakao
*  1 łyżka przyprawy do pierników lub cynamonu
*  1 łyżka proszku do pieczenia
*  1 łyżeczka sody oczyszczonej
*  szczypta soli
*  kilka łyżek bakalii (u mnie: rodzynki, żurawina, orzechy włoskie)
*  tabliczka czekolady na polewę (użyłam Wawela 'Tiki- taki' rozpuszczoną z łyżką śmietanki kremowej)

Włączyć piekarnik nastawiając temperaturę 165 stC z termoobiegiem lub 175 bez nawiewu.
Formę wysmarować masłem i obsypać krupczatką lub semoliną, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubić jajka z cukrem, dodać kakao, przyprawy i szczyptę soli. Następnie dodać startą cukinię (lekko odciśniętą) a po połączeniu składników dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, potem dolać olej i ciągle miksując dosypać bakalie.
Przełożyć ciasto do formy i wstawić do upieczenia na 40 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć, ostudzić i polać czekoladą lub podgrzaną marmoladą morelową.
Smacznego!



*


11 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie wynalazki :) i intrygujące połączenia np cukinia czy buraki jako dodatek do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam i ja cukinie jako cukinie i jako magiczny składnik ciast czy falafele
    Kasiu można do ciebie na kawałeczek tego mega apetycznego ciasta , mniam mniam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu zapraszam, jest jeszcze połowa, pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Świetny przepis! Mam pytanie :) Czy mogę pominąc cukier puder?
    Mój Blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam piec tego ciasta bez cukru, nie wiem jak wyjdzie, a może zastąpisz innym słodkim dodatkiem typu stewia ?

      Usuń
  4. Uwielbiam cukinię! Nawet dziś na obiad jadłam. :)
    Ciasto z cukinii robiłam, było bardzo pyszne, chętnie powtórzę, bo Twoje tak pysznie wygląda Kasiu.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i naprawde latwe ciasto, udalo sie w starym piekarniku bez mozliwosci dokladnego okreslenia temperatury pieczenia. W dodatku jestem poczatkujaca w pieczeniu i czesto mi jeszcze nie wychodzi ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stare piekarniki nie były takie złe. Ja bardzo długo w takim piekłam i tak dobre chleby , pizza i ciasta z nowego mi nie wychpdzą. Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly