14.07.2010

Obiadowa sałatka na upalny dzień





W taką pogodę najbardziej wskazane są pełne witamin i minerałów, mokre i bardzo smaczne warzywa.
Nawadniają organizm i są lekkostrawne. 
Na śniadanie sałatka z pomidorów.
Na obiad zimna sałatka ziemniaczana z małosolnymi. 
Na kolację warzywa gotowane na parze z sosem 'alioli'... itp itd

Warzywnych kombinacji jest tak dużo... właściwie to nieskończenie dużo... I to jest wspaniałe!
Dzisiejszy nasz obiad:  chłodnik owocowy (zimny jak polarny lodowiec) oraz sałatka z młodych ziemniaków i małosolnych ogórków. W sam raz na 35-stopniowy tropik :)  Polecam !




SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MAŁOSOLNYMI OGÓRKAMI

na 4-5 porcji:

*  1 kg młodych ziemniaków ugotowanych z odrobiną soli
*  2 cukinie
*  4 ogórki małosolne
*  1 biała papryka
*  pęczek dymki lub młoda cebulka
*  pęczek koperku
*  4 jajka ugotowane na twardo
*  2 łyżki oliwy z oliwek

sos:
*   jogurt naturalny /mały kubek
*  2 łyżki musztardy francuskiej -gruboziarnistej
*  pieprz, sól, cukier

Cukinie pokroić w półplasterki i zgrilować - w piekarniku lub na patelni.   Ziemniaki  i ogórki pokroić w plastry, paprykę w drobne paseczki. Dymkę lub cebulkę oraz koperek  drobno pokroić.  Wszystko razem wymieszać, skropić oliwą.
Przygotować sos:  wymieszać jogurt z musztarda, doprawić solą, pieprzem i cukrem.  Sos powinien być pikantny.  Rozłożyć sałatkę na talerze, ułożyć na niej ćwiartki jajek i polać sosem.   Może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do mięsa.  Doskonała na letni obiad lub kolację.
Smacznego!







Krwawnik ogrodowy


12 komentarzy:

  1. Jejku jakie smakowite zdjęcia! Pyszności serwujesz Kass:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaczana z małosolnymi to ulubiona mojego Lubego;)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się upał z taką sałatką.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ta sałatka :) Bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniamniusie! Pochrupałabym taką sałatkę i faktycznie na upał idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis i ten sosik , to musi byc pyszne...do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O! Przypomniało mi się, że małosolnego miałam sobie zjeść do piwka ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja tak bardzo dawno jadłam małosolne ;((((
    Zaraz mi język do tyłka ucieknie...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja właśnie zajadam się małosolnymi, które uwielbiam pod każdą postacią. Super sałatka, jajko też ma ładny kolor, prawdziwy... I żółte żółtko! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealna potrawa na upalny dzień i pięknie sfotografowana! pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Kass , na takie upały to ja reflektuję na taka sałatkę!
    A tak a propos jedzenia - mam pytanie - czy mogłabyś mi poradzić gdzie można smacznie i niedrogo zjeść w centrum Wrocławia? Wybieramy się w sobotę na parę dni, bo nie byliśmy już wieki! Będę wdzięczna za jakąś podpowiedź. Serdecznie pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  12. O i wreszcie cos na co znajde skladniki, z checia Kass skorzystam z Twego pomyslu i dodam ogorki do salatki z ziemniakow :)

    Wiesz, strasznie podoba mi sie Twoj blog w nowej szacie!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly