28.11.2010

Ciasta świateczne - strucla z makiem II





Chociaż do świąt jeszcze  miesiąc, ja już o myślę o świątecznych wypiekach ...
Na Święta Bożego Narodzenia mam swój niezawodny, stały 'zestaw' i odstępstwa są niezbyt mile widziane w mojej rodzinie:)  Bo musi być keks, musi być piernik i musi być strucla z makiem. Ach, jeszcze sernik, który w wersji świątecznej jest bogaty w bakalie i koniecznie z polewą czekoladową...to takie nasze świąteczne ciastowe menu:) Nigdy natomiast nie pojawiają się na naszym świątecznym stole torty, które z kolei piekę zawsze na Nowy Rok. Taką mamy tradycję, a tradycja rzecz święta (jak powiedział pewien śledż:))
Oczywiście będą też pierniczki i drobne ciasteczka oraz  inne wypieki, ale to już zależy od czasu jaki mogę przeznaczyć na pieczenie i  ilości  biesiadników:)
W tym roku upiekę struclę z makiem wg poniższego przepisu, który niejednokrotnie testowałam.  Cienkie ciasto drożdżowe, nadziane sporą ilością maku naszpikowanego bakaliami...pycha!


MAKOWIEC-
DROŻDŻOWA STRUCLA Z MAKIEM

ciasto:
*  50 dag mąki tortowej
*  15 dag masła
*  2 całe jajka
*  2 żółtka
*  15 dag cukru pudru
*  1/8 l śmietanki
*  5 dag drożdży.

nadzienie:
*  50 dag maku
*  20 dag cukru
*  2 łyżki miodu
*  2 białka
*  5 dag masła
*  bakalie (migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie i laskowe)- ilość wg uznania, u mnie jest ich co najmniej szklanka
*  olejek migdałowy - kilka kropli

lukier:
*  6 łyżek cukru pudru
*  sok z cytryny
*  2-3 kropli esencji migdałowej
*  łyżeczka miękkiego masła

Ciasto:
Mąkę  posiekać nożem z masłem , dodać jajka , żółtka i śmietankę. Drożdże rozetrzeć w miseczce z 1 łyżką cukru aż będą płynne i dodać do mąki. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości).

Masa makowa:
Sparzyć mak (najlepiej wieczorem w przeddzień pieczenia), odsączyć- pozostawiając na sicie na całą noc. Na drugi dzień zmielić dwukrotnie. Wlać do niego rozpuszczone masło, dodać cukier, miód, bakalie, aromat migdałowy i dobrze wymieszać. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek,  mieszając łyżką.

Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować każdą część na prostokąt i posmarować roztrzepanym białkiem.
Nałożyć na każdy placek masę makową , rozłożyć równo na całej powierzchni, pozostawiając 2cm margines dookoła.
Następnie zwinąć struclę i zawinąć niezbyt ściśle w papier do pieczenia( pozostawiając miejsce na podrośnięcie a krawędź arkusza musi znaleźć się pod spodem ciasta). Ułożyć makowce na płaskiej blasze z piekarnika i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aż ciasto zacznie rosnąć. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w temp.180 st.


Lukier: cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny i masłem, posmarować upieczone, letnie strucle. Można posypać pokruszonymi orzechami.

Makowiec jest niezawodny, skórka nie odchodzi od nadzienia, a smakuje wybornie.  Gorąco polecam na Boże Narodzenie!









25 komentarzy:

  1. Jaka śliczna ta strucla! Moze skorzystam z przepisu? Super,że pokazałaś Kass to ciasto. Ja się właśnie zastanawiam ,jaki makowiec upiec na święta.
    U mnie musi być obowiązkowo : makowiec, sernik, piernik, pierniczki. Nie wiem, co jeszcze, moze keks tez? Lubimy.
    Zastanawiam się nad jedzonkiem wigilijnym i wciąż nie wiem,co zrobić he he :D
    Pozdrawiam Cie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu ,ale teraz zaszalalas..z moim ulubionym ciastem...fajnie bo duzo maku w srodku,takie wlasnie lubie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fantastycznie wyglada!!! i dokladnie,bardzo dokladnie tak,jak uwielbiam makowce- z duza iloscia rownomiernie rozlozonej masy makowej :) pycha :)

    Usciski**

    OdpowiedzUsuń
  4. o jaki makowiec , wzorcowy :)
    U mnie też musi być makowiec , piernik i keks i pełno ciasteczek ,a szczególnie pierniczki
    Piekę tez inne ciasta ,ale takie co są tradycyjne w innych krajach na te święta
    Nie piekę tortów i ciast z kremem na te święta , te będą na nowy rok i później

    OdpowiedzUsuń
  5. dla mnie bomba- duża ilość maku. ja zawsze sam mak zjadałam;) ach jak pysznie świątecznie;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie i podejrzewam że tak samo smakuje :-). Makowiec jak dla mnie musi mieć zdecydowanie więcej masy makowej niż ciasta :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasiu skoro wielokrotnie sprawdzony to zapisuję i piekła będę:) już a te świeta, zwłaszcza, ze marzy mi sie taki piękny, rasowy makowiec. Pozdrawiam ciepło Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż tutaj pachnie! W swojej wersji, o ile do niej dojdzie (a wątpię, bo się nie rozerwę jak pewna żaba)
    wyrzuciłabym jedynie rodzynki.
    Niedawno wymyśliłam bohaterkę,która w niebie objada się bez przerwy słodyczami i Ty jesteś temu winna;-)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam mniam wyglada pyszniascie zaraz sobie stronke zaznacze i bede piec :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochane Dziewczyny polecam ten makowiec bo pyszny! ... i łatwo się zwija i ładnie piecze...a podziw rodziny murowany:)
    Jolu piecz kochana i podziel się wrażeniami:)
    Ori vel Anielico, a i owszem, czytałam i cieszę się z tego wcielenia...poza tym Aniela ma dobrą przemianę materii zapewne...też bym tak chciała...
    Pozdrawiam wieczorowo i cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  11. sliczna Ci wyszla:) az mnie skreca w zoladku jak na nia patrze, taka jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Podoba mi się i podobny makowiec czasami piekę, kiedy piekę sama. Ale u mnie - rum i wiśnie z konfitury albo z rumu właśnie być muszą ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. aga mnie też skręca...o kolacji już zapomniałam a makowiec piekłam w zeszłym tygodniu...juz go nie ma:(

    Aniu ja nigdy rumowych dodatków nie daję, nie wykluczone że spróbuje bo takowe wisienki posiadam...

    OdpowiedzUsuń
  14. Pamiętam jak dziecięciem będąc szczerze nie znosiłam strucli z makiem - teraz to jedno z ciast o które regularnie się dopominam i najbardziej chyba na nie czekam :)
    Nie dość że pięknie wygląda to jeszcze produkuje cuuudowny aromat i jeszcze lepiej smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiammmmniam ;))

    I pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. kasiu moja kochana czarownico! właśnie takiego przepisu szukałam!
    dzieki po stokroć na pewno pojawi sie to ciasto na moim wigilijnym stole. tylko musze najpierw wypróbować ,żeby wstydu nie było. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właściwie makowiec piekę tylko raz w roku i to właśnie na Boże Narodzenie, oczywiście koniecznie zawijany, na drożdżowym cieście. Mam dobry, sprawdzony przepis, ale chętnie wypróbuję ten.
    Twoja strucla wygląda tak smakowicie, że chętnie zjadłabym choć kawałeczek:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. jak pysznie! uwielbiam zapach takiej strucli :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiej wlasnie strucli szukalam, mysle, ze bede potrafila ja zrobic :)Dzieki Kass i pozdrawiam cieplutko
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
  20. Kass, uwielbiam makowca w formie rolady - oczywiście Mama robi najlepszego :-) Ja się jakoś jeszcze za niego nie zabrałem i eksperymentuje z makowcami "bez zawijania".
    Twój prezentuje się znakomicie i chętnie gościłbym go na mym świątecznym stole.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo lubię taki makowce z przewagą maku nad ciastem! sama jeszcze się nie odważyłam upiec... pozostawiam to Babci :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Piekna ta Twoja strucla! I u mnie znow bedzie w tym roku, choc z nieco innego przepisu, ale tez drozdzowa :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Kasiu upiekłam na Święta i będę mu wierna do końca życia...bo jest rewelacyjny w smaku, bardzo długo świezy i tak jak piszesz skórka nie odchodzi od środka:) wielki buziak za ten przepis i nie tylko:)

    OdpowiedzUsuń
  24. 'Drożdże rozetrzeć w miseczce z 1 łyżką cukru aż będą płynne...'
    W jaki sposób roztarte z cukrem drożdże staną się płynne???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak rozetrzesz to sam/a zobaczysz:)

      Usuń

Printfriendly