08.12.2010

Mój 'Sernik świąteczny'






 
Patrzę za okno, podziwiam cudownie ośnieżoną rzeczywistość i zastanawiam się: czy Bożego Narodzenie będzie tradycyjnie bezśniegowe i szare, czy może tak jak dzisiaj... bo jest zimowo i bajecznie.
Dawniej każde Boże Narodzenie miało piękną oprawę zimową, lekki mróz i padający śnieg, który okrywał wszelkie niedoskonałości świata...takie święta pamiętam z dzieciństwa.  Ale klimat  płata figle i zazwyczaj w święta nie ma śniegu ani mrozu. Szkoda...
Wracając do tematu, przedstawiam sernik 'obowiązkowy':)  bo bez niego (tak jak bez pierniczków) nie ma świąt.  Wiem że to ciasto bardziej 'wielkanocne', ale u mnie także 'bożonarodzeniowe' :) Przepadamy za sernikami, a ten pieczony na święta oczekiwany jest szczególnie, bo i jest szczególny!
Do niedawna piekłam sernik z twarogu, który sama mieliłam. Teraz najczęściej kupuję wiaderko sera już zmielonego, co bardzo ułatwia pracę. Nie wszystkie mielone twarogi polecam, patrzmy by w składzie nie było poza serem innych 'ulepszaczy'...bo i po co? Wszystkie dodatkowe składniki (barwniki, skrobie, aromaty , wszelakie 'E' itp)  nie są potrzebne by upiec dobry sernik.  Jeśli chcemy, sami wzbogacimy ciasto aromatem, proszkiem do pieczenia lub innymi dodatkami, sami zdecydujemy co dodamy do niego.  Ja w każdym razie, nie lubię tych 'polepszaczy' i nigdy nie kupuję sera z dodatkami.  Podobnie jak nie przepadam za mieszankami do pieczenia chleba, wolę sama pomieszać co i z czym chcę. Taka ze mnie 'Zosia Samosia':))
A sernik o którym dzisiaj, jest bardzo bakaliowy i bardzo smaczny, i żeby nie  było go zbyt mało, piekę w dużej prostokątnej blaszce:) Gorąco polecam!


MÓJ SERNIK ŚWIĄTECZNY

/forma 25x38/

*  1  1/2 kg twarogu
*  8 jajek
*  1  3/4 szkl cukru pudru
*  3 łyżki cukru z wanilią
*  1  1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
*  200 g miękkiego masła
*  1 budyń waniliowy - proszek
*  1 1/2 łyzki mąki pszennej
*  1 łyżka kaszy manny
*  skórka otarta z 1 cytryny i z 1 pomarańczy (wcześniej dokładnie umytych)
*  1 szklanka bakalii:  rodzynki, kandyzowany ananas, skórka pomarańczowa  i papaja, żurawina suszona itp
 
polewa czekoladowa:
*  4 łyżki kakao
*  3 łyzki cukru
*  3-4 łyżki mleka
*  100g masła

do posypania:
*  wiórki kokosowe

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. W dużej misce (robię to w robocie) zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, po czym dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Następnie dodawać łyżką ser - wciąż ucierając (na niskich obrotach).  Dosypać budyń, kaszkę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny i pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszać po czym dodać pianę z białek i delikatnie połączyć z masą serową, najlepiej za pomocą drewnianej warzechy.
Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.  Wylać masę do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170stC.  Piec przez ok 1 godzinę lub nieco dłużej. Sernik musi się mocno zrumienić i lekko odejść od blachy. Wyjąć na kratkę, przykryć papierem  do pieczenia i ostudzić nie zdejmując przykrycia.
Przygotować polewę:
W małym rondelku rozpuścić cukier z mlekiem, dodać kakao i połowę masła. Kiedy wszystko zacznie tworzyć gładką lśniącą masę, zdjąć z ognia, dodać resztę masła i energicznie mieszając połączyć z polewą.
Po dokładnym wymieszaniu polać sernik, rozprowadzając płaską łopatką. Posypać wiórkami kokosowymi.
Najsmaczniejszy na drugi dzień. Smacznego!


17 komentarzy:

  1. U nas zawsze byl i sernik i makowiec, bo ja np. uwielbiam obydwa ;) Choc teraz dla nas pieke tylko jedno ciasto zazwyczaj, wszak ilez mozna 'przejesc' przez te kilka swiatecznych dni...

    I zaluje troche, ze Swieta tak rzadko sa prawdziwie zimowe i pelne sniegu; te z dziecinstwa zawsze takie byly, teraz jednak (u nas przynajmniej...) snieg na Swieta to rzadkosc. A szkoda.

    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas sernik też obowiązkowo na Boże Narodzenie. Jeszcze nie wybrałam jaki upiekę:)
    Twój serniczek wygląda pyszniutko i kusząco:) Może i u mnie on w Święta zagości.
    Ja mam nadzieję, że Święta w tym roku będą mroźne i śnieżne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie na swieta sernik jest zawsze:)
    Twoj wyglada bardzo pysznie, bakalie, polewa... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam sernik...a twoj kasieńko wygląda tak świątecznie... aż ślinka cieknie.
    aha moje córeczki kazały mi napisać ,że masz wspaniałe zwierzątka. najbardziej upodobały sobie dobrusie :) codziennie każa mi wchodzić na bloga i patrzeć , czy są nowe fotki :) hi hi buziaki ode mnie i moich dziewczynek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie zawsze tz. u mojej mamy, podczas świąt, ciast jest tyle, że czasami zastanawiam się czy przypadkiem nie wypada po ,,blaszce,, na ,,głowę,,.
    Do sernika dorosłam ;) kiedyś nie przepadałam. Przepis brzmi zachęcająco.

    Pozdrawiam cieplutko (liczę na tą śnieżną aurę pod koniec grudnia)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też mam w pamięci swoje dziecięce święta bożonarodzeniowe prawdziwie zimowe. :) Takie z trzaskającym mrozem. :) NIe wiem, czy do nich tęsknię, chyba niekoniecznie, bo jestem ciepłolubna, ale święta szare i ochlapane sprawiają zdecydowanie mniej radości.
    Wirtualnie częstuję się okruszkiem z twojego talerza. :) Nie ma to, jak domowe, pachnące ciasto. :) Jakie by nie było, zimowe czy letnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie taki lubię najbardziej! mega sernikowy!
    a co do zimy to znając życie opuści nas na Święta... trzymam jednak kciuki żeby było biało! tak spokojnie i mroźno... jak kiedyś bywało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny ten serniczek Kass, taki świąteczny, sernikowy mega, o tak , takie wlaśnie serniki uwielbiam na święta:)
    Bo ja to kocham każdy sernik,ale na święta właśnie taki, mega sernikowy:)

    Pozdrowienia dla Ciebie i wszystkich Twoich zwierzaczków:*

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie serniki są świąteczne - zarówno wielkanocne jak i bożonarodzeniowe :) Twój prezentuje się cudownie, aż się ma ochotę na taki kawałeczek...

    P.S. Zamień się na tą bajkową zimę - u mnie już roztopy i wszystko płynie...

    OdpowiedzUsuń
  10. serniki kojarzą mi się raczej z Wielkanocą, nie wiedziec czemu.
    ale pojawiaja się na zmianę na wigilijnym stole ze struclą. lub kluskami z makiem.

    OdpowiedzUsuń
  11. sernik uwielbiam. najbardziej taki z rodzynkami, albo właśnie z polewą czekoladową :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Delizioso questo tuo cheesecake, ciao

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernik obowiązkowo musi być na święta, chociaż mi nie zawsze wychodzi... ostanio uczyłam się - jak zrobić dobry sernik z poradnika domowego ale czegoś w nim brakuje. Pozwolisz ,że spróbuję w tym roku Twojego przepisu, a u mnie z a b a w a k u l i n a r n a zapraszam i pozdrawiam! http://papier-tkanina.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. PANI KASIU JAKI TWAROG.TLUSTY CZY POLTLUSTY.ANITA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam półtłusty, ale z tłustym też może być... będzie lepszy sernik:)

      Usuń
  15. Taki sernik robiła zawsze moja Kochana Babcia, niestety już nie żyjąca……..patrząc na zdjęcia przypomniały mi się stare dobre czasy…….
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki piekła też moja mama... taki sernik sentymentalny:))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly