Ostatnie w tym roku bułki.
Jeżeli ktoś ma 'na składzie' mąkę orkiszową razową, to polecam wykorzystać ją do upieczenia takich bułeczek. Ciasto łatwo się wyrabia i formuje. Rosną szybko i ładnie się pieką. Jedynym utrudnieniem jest przygotowanie w przeddzień pieczenia zaczynu drożdżowego. Dzięki temu bułki są dłużej świeże i 'mniej drożdżowe' w smaku...i są bardzo smaczne. Polecam!
BUŁKI PSZENNO-ORKISZOWE
/15 średnich bułek/
wieczorem przygotować zaczyn drożdżowy:
* 300g maki pszennej chlebowej
* 250g wody
* 10g świeżych drożdży
Wymieszać, przykryć i pozostawić na blacie do rana.
Ciasto właściwe:
* zaczyn
* 200g mąki orkiszowej typ 2000
* 350g mąki pszennej
* 1 1/2 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 120g letniego mleka
* 220g letniej wody
* 30g stopionego masła
* 10g świeżych drożdży
Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę i pozostawić na godzinę w cieple do wyrośnięcia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto lekko odgazować, uformować bułeczki na omączonej stolnicy (ciasto lekko się klei), układać na blasze pozostawiając 3cm odstępy. Jesli nie chcemy aby bułeczki w trakcie pieczenia się 'połączyły' to trzeba użyć 2 blaszek i układać je w większych odstępach.
Nagrzać piekarnik do 190stC z termoobiegiem.
Nakryć bułeczki ściereczką i pozostawić na 45 minut do napuszenia.
Po tym czasie posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Ostrymi nożyczkami naciąć każdą bułkę (niekoniecznie).
Wstawić na 20 minut do upieczenia. Wyjąć i ostudzić.
Smacznego!
***
Minął kolejny rok...mam wrażenie że nie minął - lecz przeleciał:) im jestem starsza , tym czas szybciej mi ucieka, podobno nie tylko ja tak mam...ale to małe pocieszenie.
Rok pełen wydarzeń, pełen spełnionych i niespełnionych nadziei, zrealizowanych i niezrealizowanych zamierzeń, wspaniałych ale też i smutnych momentów, wypełniony po brzegi pracą, zmęczeniem ale też radością i pięknymi chwilami, dla których warto żyć...to był dobry i szczęśliwy rok!
A następny zaczyna się już jutro...
WSZYSTKIM WAM ŻYCZĘ WSPANIAŁEJ ZABAWY SYLWESTROWEJ
A W NOWYM ROKU TYLKO PIĘKNYCH CHWIL, SPEŁNIENIA MARZEŃ, SZCZĘŚCIA , MIŁOŚCI I ZDROWIA - BEZ KTÓREGO WSZYSTKO INNE TRACI SENS...
POMYŚLNOŚCI W NOWYM 2011 ROKU!!!
Wszystkiego dobrego Kasiu! Oby nowy rok był choć odrobinę lepszy od odchodzącego...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
Ale piękne bułeczki :) Wyglądają fantastycznie!
OdpowiedzUsuńKasiu - życzę Ci cudownie spokojnego, pełnego kulinarnych doznań i spełnionych marzeń roku 2011 :)
Kasienko buleczki oczywiscie wspaniale...piekny ,,przedzialek,, Ci wyszedl...ja tobie tez pragnę złożyć gorace życzenia:
OdpowiedzUsuńszczęścia, dobrego zdrowia, powodzenia,
oby troski życia zaginęły w mroku
podczas nadchodzącego Nowego Roku!
Make orkiszową na składzie mam, zatem być może ruszę do dzieła! Życzę, by czas zwolnił tempo! :-)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki Kasiu!
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najlepsze życzę Tobie i Twoim Bliskim na Nowy 2011 Rok!
:)
noworoczny poranek z takimi bułkami...
OdpowiedzUsuńtez tak chcę! xd
szczęśliwego!
Aż żałuję, że nie mam mąki orkiszowej:( Bułeczki wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńTobie również Kasiu w Nowym Roku spełnienia marzeń, szczególnie tych najskrytszych, aby zdrowie zawsze dopisywało oraz jak najmniej trosk i kłopotów. Aby każdy dzień był lepszy od poprzedniego:)
Gorąco pozdrawiam:)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
OdpowiedzUsuńI Tobie Kasiu wszystkiego dobrego w tym roku! ;*
OdpowiedzUsuńKasiu! Bułeczki jak zawsze u Ciebie piękne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńKass - jakie piękne bułeczki! Mam mąkę orkiszową "zamelinowana" i chętnie ją wykorzystam!
OdpowiedzUsuńŻycze Ci by ten Nowy Rok był pełen miłych niespodzianek i radosnych dni!
take buleczki to chetnie bym zjadla teraz na sniadanko:) wygladaja smakowicie:)
OdpowiedzUsuńna ten Nowy Rok 2011, życzę Ci bardzo dużo radości i miłości każdego dnia :)
Cudowne bułeczki w sam raz na Nowy Rok :) Szczęśliwego Nowego Roku !
OdpowiedzUsuńo tak , bardzo piękne bułeczki ,a przy okazji naj na Nowy Rok
OdpowiedzUsuń