23.05.2012

Tarta cytrynowa



Piękne lato mamy tej wiosny:) We Wrocławiu temperatury dochodzą do 30stC.  Ogrody czekają na orzeźwienie... a deszczu jakoś nie widać...
A ja czekając cierpliwie na pyszne, pachnące słońcem, polskie truskawki z pola, zajadam się tartą cytrynową - a że jest upalnie - popijam pyszną cytrynadą:)




Tarta najlepiej smakuje, kiedy dobrze przestygnie, a jeszcze lepiej  jeśli schłodzimy ją przez co najmniej godzinę w lodówce.
Dodam tylko, że mimo długiego opisu wcale nie robi się jej długo.  W sam raz na takie lato jak dziś:)
Gorąco polecam!


TARTA CYTRYNOWA
/forma o śr. 30cm/

ciasto:
*  2 niepełne szklanki mąki pszennej /tortowa, krupczatka/
*  150g masła
*  1 żółtko (białko zostawić do masy śmietanowej)
*  3 łyżki cukru
*  szczypta soli
*  cukier waniliowy
*  1-2 łyżki zimnej wody

Zagnieść kruche ciasto, zlepić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

masa cytrynowa:
*  1 budyń waniliowy - proszek
*  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
*  3 łyżeczki cukru
*  sok i otarta skórka z 1 cytryny
*  1,5 szkl wody

Wsypać budyń i mąkę ziemniaczaną  do 1/2 szklanki zimnej wody i wymieszać.
Do garnka wlać resztę wody (1 szkl), sok i otartą skórkę z cytryny, cukier i zagotować.  Dodać rozrobiony budyń i mieszając doprowadzić do wrzenia.  Ostudzić.

masa śmietanowa:
*  1/2 l śmietany 30%
*  2 jajka + białko pozostałe z ciasta
*  2 łyżki cukru
*  skórka otarta z 1 cytryny (cytrynę zostawić do dekoracji)

Trzepaczką rozmieszać wszystkie składniki - nie ubijać!

dekoracja:
*  cytryna
*  1/2 szkl cukru
*  3 łyzki wody
Do płaskiego rondla wsypać cukier, wlać wodę, gotować na małym ogniu mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Cytrynę (z której otarliśmy skórkę), pokroić na plasterki i włożyć do syropu i smażyć na małym ogniu do zeszklenia, obracając delikatnie plasterki. Wyjąć na talerz i ostudzić.

Piekarnik nagrzać do 200stC.
Formę na tartę wysmarować masłem.  Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować, wylepić nim formę razem z bokami.  Wylać kisiel cytrynowy i rozprowadzić równo na cieście.  Na to wylać masę śmietanową.
Wstawić do piekarnika na 40 minut.  Wierzch musi się zrumienić a brzegi ciasta powinny być mocno wypieczone.  Lekko przestudzić po czym udekorować plasterkami cytryny.
Dobrze ochłodzić - będzie  się ładnie kroiła!
Smacznego!







24 komentarze:

  1. Kasiu sliczną tarte wypiekłas, taka słoneczna, orzezwiajaca. Bardzo chetnie skosztowałabym kawałeczek, tym bardziej, ze jakos do tarty nie umiem sie zabrac..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu tarta to nic trudnego, koniecznie upiecz, ja bardzo lubię, pozdrawiam:)

      Usuń
  2. mniam, uwielbiam cytrynowe słodkości! sama wczoraj miałam cytrynowe serniczki, cytryna jest taka słoneczna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serniczki widziałam i myslę że muszą byc pyszne:)

      Usuń
  3. Jak cytrynowa to pewnie orzeźwiająca;) Wygląda bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podobają mi się te dwie orzeźwiające masy. Na upały jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście smakuje bardzo fajnie, szczególnie jak sie ochłodzi...

      Usuń
  5. Piekna tarta. Widze ze teraz na blogach jest moda na cytrynowe smaki i skoro uwielbiam lemon curd to pewnie i takiej tartcie bym nie odpuscila... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniała tarta! musi być ukojeniem w ten upał. W naszym azylu "tylko" 28.5 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy tak upalnej pogodzie orzeźwiająca tarta cytrynowa brzmi jak wybawienie. :)

      Usuń
    2. Wiewióra- to u Ciebie chłodno:)))

      Agnieszka- i koniecznie oziębiona!

      Usuń
  7. to juz wiem jakie coasto upieke na meza urodziny :) On uwelbia wszystko co cytrynowe wiec ta tarta bedzie jak znalazl :) tylko pytanie - czy ona jest bardzo słodka czy raczej kwaskowata ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli mąż lubi takie ciasta to na pewno będzie mu smakowało, tarta jest raczej słodka ale nie za mocno, jeśli lubicie mniej słodkie można np nie dodawać cukru do masy cytrynowej, pozdrawiam:)

      Usuń
  8. Przyłączam się do moich poprzedniczek-tarta wspaniała
    Przyznaje nigdy nie jadłam ciasta cytrynowego w żadnej postaci wiec tym bardziej zastanawia mnie jak smakuje
    pozdrawiam upalnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iga najwyższy czas coś z cytrynami upichcić, jeśli lubisz cytrusowe smaki to na pewno nie pożałujesz...pozdrawiam również gorąco:)

      Usuń
  9. Pyszna tarta. Doskonala na letnie dni :) U nas tez cieplo z tym, ze dla odmiany pada dosyc czesto. Moze dlatego wszystko u nas rosnie jak szalone :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Już kiedy zobaczyłam ją na FB to mi ślinka pociekła. Lubię takie wypieki. Raz robiłam tartę cytrynową, chyba muszę powtórzyć, bo narobiłaś mi na nią smaku:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tarta wygląda obłędnie pysznie! Uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha :-) Kocham takie połączenia :-) O tak ziemia spragniona jest deszczu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Kasiu przepięknie wyglada ta tarta .... i jest tak niesamowicie energetyczna:)pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem wielbicielką wszelkich tart, ale cytrynowej w szczególności. Piękna Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly