gry online

2.09.2013

Il ragú di Gennaro Contaldo



"To moje ulubione danie, gdyż przypomina mi czasy dzieciństwa. Historycznie mięsne ragu gotowano bardzo powoli w naczyniach z terakoty. Czas wynosił 12 godzin, co dzisiaj wydaje się absurdem, ale uwierzcie mi - smak potrawy był niezwykły. Ragú jest tradycyjnie spożywane na południu Włoch podczas niedzielnego obiadu. Makaron zostaje ubrany w sos pomidorowy, a mięso podawane jest jako danie główne. Ragú jest we Włoszech tak popularne, że w 1990 r. pojawiło się w filmie z Sofią Loren w roli głównej zatytłowanym 'Sobota, niedziela, poniedziałek'.  W jednej ze scen tego filmu Sofia Loren udaje się do rzeźnika i tam dochodzi do burzliwej dyskusji między nią a innymi gospodyniami na ten temat, co sprawia, że udaje się ugotować doskonałe ragú. Dedykuję ten przepis mojej mamie - Zii Marii oraz moim siostrom, między którymi dochodziło do ciągłych dyskusji  na temat tego dania..." 
 /Gennaro Contaldo -  'Dwaj łakomi włosi'/




"Dwaj łakomi włosi" to książka napisana przez znanych włoskich kucharzy, od lat żyjących i pracujących na wyspach brytyjskich.  Książka zawiera przepisy na tradycyjne dania 'la cucina povera' czyli kuchni ubogich, w której wyrośli obaj autorzy.  Powrót do smaków dzieciństwa, przywołuje wspomnienia i przeżycia - często wzruszające i piękne.
Znalazłam przepis na wiele potraw, które mam ochotę wypróbować.  Zaczęłam od dania, które kusiło mnie najbardziej w czasie oglądania programu o tym samym tytule czyli 'Dwaj łakomi włosi', emitowanego  na kanale "Kuchnia+".
Ugotowałam!
Danie bardzo sycące, świetne na jesienny lub zimowy rozgrzewający obiad - zwłaszcza dla męskiej części biesiadników.  Ponieważ lubię pikantne jedzenie, doprawiłam sos ostrym ajwarem i pieprzem kajeńskim. Polecam!

Przepis pochodzi z książki,  podaję z moimi drobnymi zmianami:.


MIĘSNE RAGU GENNARO CONTALDO
/ na 4-6 porcji..**/

*  500 g pręgi wołowej pokrojonej na kawałki
*  500 g żeberek wieprzowych
*  200 g kiełbasek wieprzowych
*  2 cebule posiekane
*  5 łyżek oliwy z oliwek
*  2 łyżki koncentratu pomidorowego
*  2/3 szkl czerwonego wina
*  3 puszki krojonych pomidorów w soku pomidorowym
*  garść liści bazylii lub łyżka suszonego
*  sól, pieprz czarny, pieprz kajeński
*  2 łyżki pikantnego ajwaru

W dużym rondlu - najlepiej żeliwnym, rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę do zeszklenia. Wrzucać partiami  kawałki wołowiny, żeberka i kiełbaski - dokładnie obsmażyć z każdej strony.   Zwiększyć ogień i dodać wymieszany z winem koncentrat, podgrzewać do momentu odparowania (zredukowania) ok 1/3 płynu. Dołożyć do garnka pomidory i bazylię, zmniejszyć ogień na minimalny i dusić pod przykryciem ok 2 godziny. Sos powinien zgęstnieć i nabrać jedwabistości a mięso całkowicie zmięknie.  Co jakiś czas należy sprawdzć czy sos nie jest zbyt gęsty i czy nie przywiera od spodu.  W razie potrzeby dolać kilka łyżek wody lub wina.  
Zdjąć z ognia i podawać z makaronem lub jako danie samodzielne z dużą ilością dobrego chleba, który można maczać w sosie pomidorowym.
Smacznego!

** u nas wystarczyło na 8 porcji.



10 komentarzy:

  1. wygląda nieziemsko ! takie dopieszczone danie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam chrapkę na ta książkę:)ale już nie muszę kupować wystarczy że odwiedzę Twoje progi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odwiedzaj bo kilka przepisów na pewno pokaże:)

      Usuń
  3. dla mnie bomba! książkę mam ale jakoś nie zauważyłam tej potrawy :(

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie jestem w trakcie gotowania tego dania i tu mam pytanie-w którym momencie dodać przyprawy i ajwar?
    pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze jedno pytanie,czy pieprz kajeński to to samo co pieprz cayenne-bo taki mam.

      Usuń
    2. Trochę późno... pewno ragu już zjedzone:))) ale dopiero dzisiaj siadłam do laptopa, ja pod koniec gotowania dodaję przyprawy, tak, pieprz kajeński to 'cayenne' , ja pisze to po polsku, pozdrawiam:)

      Usuń
    3. ogłaszam wszem i wobec-PYCHA:)
      proszę o więcej tego typu przepisów
      pozdrawiam Ela

      Usuń
  5. Właśnie czekam na tę ksiażkę bo mam ją dostać jako spóźniony prezent urodzinowy:) .... uwielbiam obu Panów, ich program, poczucie humoru i pyszne potrawy

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...