02.09.2013

Zapiekanka ziemniaczana z 'Małej paryskiej kuchni'






Młoda angielka Rachel Khoo - spełniając swoje marzenie - wyjeżdża do Paryża i studiuje  w słynnej akademii gotowania Le Cordon Bleu.  Poznaje tajniki kuchni francuskiej, którą się zachwyca. Uważa że warto pokazać ją na nowo światu.  Prowadzi w telewizji BBC program "Paryskie gotowanie z Rachel Khoo'.  Gotując w małej, skromnie wyposażonej paryskiej kuchni, udowadnia, że francuskie potrawy można przygotować w każdych warunkach i że nie są tak skomplikowane jak się wydaje większości.

Kuchnia francuska w Jej wydaniu nabrała świeżości i polotu a potrawy nie są trudne do przyrządzenia i wciąż zachwycają - nie tylko autorkę.
Książka jest zbiorem 120 przepisów, opatrzonych ciekawym komentarzem.
Ładna oprawa graficzna, przejrzysty układ, niemalże każda potrawa zilustrowana zdjęciem.
Książka dla wszystkich lubiących dobrą, tradycyjną kuchnię, nie tylko dla wielbicieli kuchni francuskiej.

Dzisiaj coś idealnego na jesienny obiad lub kolacją - bardzo smaczna zapiekanka.  Polecam!




ZIEMNIAKI ZAPIEKANE W ŚMIETANIE
/na podstawie przepisu Rachel Khoo - z moimi małymi zmianami/

*  1 kg ziemniaków sałatkowych**
*  300 ml śmietany kremówki
*  300 ml mleka
*  szczypta gałki muszkatołowej
*  1 łyżka musztardy typu 'dijon'
*  1 łyżeczka soli
*  świeżo zmielony pieprz
*  1 ząbek czosnku

*  2 łyżki miękkiego masła
*  koperek lub natka pietruszki

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki o średniej grubości-3 mm.
Do garnka wlać mleko i śmietanę, doprawić gałką muszkatołową, musztardą, solą i pieprzem. Wrzucić ziemniaki i gotować na małym ogniu ok 10 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 stC.  Formę do zapiekania wysmarować masłem i obłożyć plasterkami czosnku.
Przełożyć ziemniaki wraz z płynem,  równomiernie rozłożyć. Piec zapiekankę do zrumienienia  ok 35=40 minut, na powierzchni powinny pojawić się bąble. Podawać gorące posypane pietruszką lub koperkiem.  Dobrym dodatkiem jest sałata.

Na lekki lunch lub kolację dla 4-6 osób:
Przed pieczeniem można dodać do ziemniaków 20 dag wędzonego łososia w cząstkach, koperek i startą skórkę z umytej cytryny.

**Ziemniaki sałatkowe nie są mączyste i nie rozpadają się w czasie gotowania.

Smacznego!


kot z myszą:)

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zapiekanki. Kotek z mysza przesliczny :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to proste i podejrzewam ,że pyszne :-)
    Aż nabrałam ochoty by to zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem czy zrobiłaś...

      Usuń
  3. Jakoś tak nie szaleje za ziemniakami ni ale w zapiekance to już inna sprawa:)
    Przyjdzie czas a przyniesie inna myszkę pod drzwi:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez nie szaleję, ale takie zapiekanki... to i owszem:)

      Usuń
  4. Zapiekanka z całą pewnością pyszna ale mnie powaliła Frida, jest po prostu przepiękna!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam tę zapiekankę i jest przepyszna! a takie kocio mysie zestawienia rozczulają po całości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapiekanka jest bardzo smaczna... a Frida ma w sobie tyle młodzieńczego wdzięku że wszyscy wymiękamy:))

      Usuń
  6. genialna zapiekanka Kasiu .... i taka prosta:) buziaki zasyłam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly