7.01.2009
Drożdżówka szwedzka
We Wroclawiu temperatura spadla do -19stC...poranek bardzo zimny i wietrzny.
Nie widać nawet stalych bywalców z psami, którzy zazwyczaj o jednej porze spaceruja...moja jamniczka też zastrajkowala i nie wyszla...natomiast drugi pies, majacy grubą okrywę z furta, bardzo chętnie baraszkowal w sniegu...
Po takim spacerze trzeba ogrzać się gorącą aromatyczną herbatą lub kubkiem kakao i...solidnym kawalkiem drożdżówki!
Ten placek nie należy do lekkich i puszystych, to rodzaj ciasta "pożywnego", sycącego i bardzo smacznego.
Ja upieklam w dużej blasze 35x40cm, ale można upiec z polowy porcji.
DROŻDŻÓWKA SZWEDZKA
ciasto:
1kg mąki+2 lyżki
3 żóltka
2 jajka
20dag masla stopionego
2,5 szkl mleka
2 lyżki smietany 18%
ok. 0,5 szkl cieplej wody
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
skórka z 1 cytryny (otarta)
8 dag drożdży swiezych
15dag sultanek
1/2 szkl wisni z konfitury
1 szkl gruszek z konfitury (pokrojone w kostke)
lub innych owoców
kruszonka:
1,5 szkl mąki
20 dag masla lub margaryny
10 dag cukru
kilka lyżek oleju slonecznikowego
1 lyżeczka cynamonu
Drożdże rozpuscić w cieplym mleku z 1 lyzką cukru, odstawic do spienienia. Mąkę wsypać do miski lub miksera, dodać mleko i resztę skladników oprócz masla i bakalii. Wyrobić, dodać jesli ciasto zbyt gęstę - wodę, na końcu wlać ostudzone maslo. Wyrobić dokladnie. Wsypać rodzynki i owoce otoczone mąką (2 lyzki)i wymieszać niezbyt energicznie , najlepiej ręcznie. Odstawić przykryta miskę do wyrosnięcia na ok 1 godz w cieple. Jak ciasto podwoi objętosć wylożyć do prostokątnej formy, wyrównujac powierzchnię i ponownie pod przykryciem odstawić do wyrosnięcia.
Przygotować kruszonkę i wstawić do lodówki.
Kiedy ciasto podrosnie posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 35-40 minut w 180stC. Smacznego!
Etykiety:
ciasta,
ciasta drożdżowe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmm... z gruszkami i wiśniami z konfitury..pyszności! Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDrozdzoweczka wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest bardzo dobra...moje nienajlepsze zdjęcia niestety nie oddają jej uroków...ale mimo to zachęcam do upieczeni!
OdpowiedzUsuń