19.01.2009
Flaczki
Ta zupa to jedna z treściwszych i "solidniejszych" zup zimowych. Moja zawiera także sporą wkładkę z mięsa wolowego, jest gęsta, rozgrzewająca i bardzo pożywna.
FLACZKI WROCŁAWSKIE
składniki:
1 kg flaków wolowych
1 kg wołowiny bez kosci (moze być rosołowa lub gulaszowa)
3 marchewki
2 pietruszki
kawalek selera
2 cebule
kilka ziarenek pieprzu
4 łyżeczki mielonego imbiru
1 galka muszkatalowa starta
3 lyżki majeranku
1/2 lyzki papryki ostrej
pieprz i sól do smaku
przyprawa warzywna typu Vegeta
2 pęczki natki pietruszki
wykonanie:
Flaki (jeśli są w platach - parzone) zalać wodą i zagotować, odlać wodę i powtórzyć czynnosć 3 razy. Następnie zalać ponownie wodą z 1 łyżką sody oczyszczonej i gotować pod przykryciem do miękkości, najlepiej zrobić to w szybkowarze. Wyjąć mięso ostudzić i pokroić w drobne paseczki.
Wołowinę z warzywami i ziarenkami pieprzu zalać wodą i ugotować do miękkości. Mięso wyjąć i pokroić na male kawalki, najlepiej wąskie paski. Warzywa z rosołu pokroić w kostkę.
Do rosołu wolowego wrzucić pokrojone mięso wolowe, pokrojone flaczki i warzywa, razem zagotować. Dodać przyprawy i chwilę pogotować, na końcu wsypać dużo pokrojonej natki pietruszki. Ja tej zupy nie zagęszczam i nie dodaje zasmażki jak to w zwyczaju, uważam że najlepiej jeśli ilość warzyw i mięsa jest odpowiednia. Polecam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam flaczki.Najbardziej mojej babci:)
OdpowiedzUsuńPozdrówka!
*zapraszam przy okazji do mnie www.waniliowachmurka.blox.pl