15.01.2009
Kapuśniak
Kapuśniak ze słodkiej kapusty, z ziemniakami i pomidorami jest pyszną i pożywną zupą nie tylko na zimowy obiad, jest tez świetny na letni obiad.
Ten zimowy powinien być treściwy, z odpowiednią ilością warzyw, najlepiej na wywarze mięsnym...
KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY
2l wywaru mięsnego lub bulionu
1/2 glówki kapusty
5 ziemniaków
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
kilka łodyżek selera naciowego
3 pomidory świeże w sezonie lub puszka pomidorów w zalewie
2 listki laurowe
ziarenka pieprzu czarnego
1 kwasne jabłko
2 cebule
natka pietruszki
koperek
pieprz mielony, sól, papryka czerwona słodka
Do wywaru lub bulionu dodać pokrojona kapustę, marchew, seler, pietruszkę i seler naciowy oraz pieprz, listek laurowy i jabłko obrane i pokrojone w ćwiartki. Po 30 minutach, kiedy kapusta trochę zmięknie dodać ziemniaki pokrojone w kostke i gotować 20 minut. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory i gotować do momentu aż pomidory i ziemniaki zmiękną. Pogotować chwilę doprawiając pieprzem, papryką i solą w razie potrzeby, na końcu wsypać posiekaną natkę i koperek. Podawać z bagietką. Polecam !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubię kapuśniaczek :))) Narobiłaś mi smaka :)))
OdpowiedzUsuńNo i narobiłaś mi na tyle smaka, że go dziś zrobiłam :) Pewnie jutro albo wkrótce będzie na blogu :))) Wprawdzie trochę inna receptura, ale mniam ... kapuśniak zawsze cudowny :)))
OdpowiedzUsuńKapuśniaczek czekający w domu po powrocie do domu zima...pycha!!!
OdpowiedzUsuńPycha, pycha. Klasyka :) Do takiej miseczki pajda wiejskiego chleba i pełnia szczęścia :)
OdpowiedzUsuńJa jednak wolę kapuśniak z kiszonej kapusty. Chyba, że kapusta jest przekiszona, wtedy dobrze ją wymieszać z kapustą cukrową. Najlepszy po trzecim odgrzewaniu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.