31.01.2009

Chleb pszenno-żytni na zakwasie


Chleb jest bardzo smaczny, nadający się do wszystkiego, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, sprężysty srodek. Klasyczny chleb pszenno-żytni. Polecam!

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE ŻYTNIM

Skladniki na 2 bochenki.

Wieczorem wymieszać skladniki zaczynu i przykryte zostawić na noc w temp. pokojowej.

zaczyn:

200g mąki pszennej typ 850
100g mąki żytniej typ 720
20g (1 lyżka) zakwasu z mąki żytniej razowej
1 szkl wody niechlorowanej

Rano do zaczynu dodać skladniki ciasta chlebowego i zarobić razem.

ciasto chlebowe:

800g mąki pszennej typ 850
500g mąki żytniej typ 720
2 lyżki plaskie soli
2 lyżki oliwy
letnia woda

Polączyć skladniki ciasta i zaczyn, dodając tyle wody by ciasto bylo zwarte i miękkie.
Po dokladnym wyrobieniu (6-8 minut- ma być elastyczne i lekko klejace) ciasto wlożyć do miski i przykryć sciereczką lub folia spożywczą i odstawić do podwojenia objętosci. Trwa to ok. 2 godz. Po godzinie ciasto wyjąć na blat i krótko zarobić, wlożyć do miski i przykryć.
Kiedy ciasto wyrosnie podzielić na dwie częsci i uformować bochenki. Można upiec w keksówkach lub wlożyć do wyrastania do koszyków i upiec na kamieniu.
Po uformowaniu przykryć chleby i zostawić do ponownego rosnięcia (powinny mniej więcej podwoić objętosć).
Nagrzać piekarnik do temp. 250stC, spryskać wodą i wstawić chleb. Po 1 minucie ponownie spryskać piekarnik i chleb. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200stC i piec jeszcze 30-35 minut, do zrumienienia. Postukany od spodu ma wydawać gluchy odglos. Wyjąć na kratkę i wystudzić przed krojeniem (u mnie to się nigdy nie udaje!). Smacznego!

13 komentarzy:

  1. ten okrągły jest piękny (:

    OdpowiedzUsuń
  2. ...a jaki smaczny!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Imponujący! Chyba go upiekę...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach! I ja pozdrawiam Twoje koty! Też bym chciała mieć dwa. Ale - mąż i kot tego nie przeżyją, niestety ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Normalnie pachnie mi ten chlebus przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny! Ja również czuję ten zapach, a przede wszystkim smak chrrrupiącej skórki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny. Wygląda tak swojsko... Cudny i pewnie powalająco pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za komentarze...szkoda że tylko na odległość możecie podziwiać ten smak i zapach...

    OdpowiedzUsuń
  9. Co tu komentować, po prostu super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś go piekłam! Odstawiłam do wyrastania, a że piekłam jeszcze z dwóch innych przepisów to na każdej misce leżał przepis. No i tragedia! Przepis na ten chleb spadł między szafki! A szafki od podłogi po sufit, ze zmywarką i piekarnikiem itd. No przecież nie wystawię tego wszystkiego... I po 4 godz. szukania po necie- znalazłam!!! Nie wyobrażam sobie życia bez tego chleba! Dzięki za przepis. Renata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakuje, pozdrawiam wiosennie:)

      Usuń
  11. Wygląda wspaniale! Muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly