14.01.2009
Bagietki
Dzisiejsza pogoda ma atmosferę posępnych pejzaży zimowych Breugla. Jest szaro od ciężkich chmur sniegowych, dobrze obserwować padający snieg zza szyb okinnych...nie czuć zimna, mokrego, marznącego sniegu na twarzy, wdzierającego się pod powieki...cieplo piekarnika, w którym pieką się bagietki przyjemnie rozgrzewa, a zapach pieczywa unoszacy się w powietrzu powobuje że ta zima jest ...cudowna!
Bagietki pochodzą z forum cincin, autorem przepisu jest bajaderka.
Bulki są pyszne, delikatne, mięciutkie a miąższ ma piękny kremowy kolor...polecam!
Bagietka
1 szklanka mleka
2 lyzeczki masla
2 lyzeczki cukru
1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
2 lyzeczki drozdzy instant
2 lyzeczki soli
4 szklanki maki
czysta woda w butelce ze sprayem
Mleko zagotowac, dodac maslo i cukier i wymieszac az maslo sie rozpusci. Przelac do duzej miski, dodac wode i lekko przestudzic, okolo 10 minut. Dodac drozdze, wymieszac, wsypac sol i 1 szkalnke maki - wymieszac drewniana lyzka az maka zostanie wchlonieta. Ciagle mieszajac odac reszte maki po 1 szklance (jezeli bedzie konieczne, mozna dodac dodatkowe 1/2 szklanki maki) i bardzo energicznie mieszac (ja robilam to mikserem) az ciasto bedzie gladkie i zacznie odchodzic od scianek. Ciasto bedzie bardzo miekkie i lekko lepiace - takie ma byc. Duza miske dobrze posmarowac olejem, przelozyc do niej ciasto, szczelnie przykryc folia plastikowa i zostawic do wyrosniecia (powinno podwoic swoja objetosc). Bardzo ostroznie, aby ciasto nie siadlo za bardzo przelozyc je na stolnice, przekroic wzdluz na 2 czesci i delikatnie uformowac bagietki dlugosci okolo 40 cm, przeniesc na natluszczona blache i zostawic az sie lekko napuszy, okolo 30 minut.
W tym czasie rozgrzac piekarnik do temperatury 260ºC. Kiedy bagietki sa gotowe do pieczenia, spryskac piekarnik woda (8-10 psikniec, ta goraca para w piekarniku tworzy te piekna skorke), wlozyc blache i piec 10 minut. Zmniejszyc temperature do 200ºC i piec az beda bardzo rumiane i lekko "postukane" beda brzmialy jak puste.
Etykiety:
chleb i bułki,
chleb na drożdżach
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam! piekne bagietki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam :) Pyszne wyszły i prawdę mówiąc to ekspresowe 15 minut w piekarniku i gotowe :)
OdpowiedzUsuń