22.02.2009

Bezy czekoladowe


To moja propozycja na 'Czekoladowy weekend'.

Przepis pochodzi z ksiazki "Czekolada" Jacqeline Bellefontaine.

BEZY CZEKOLADOWE

na 16 sztuk

8 bialek
450g cukru
2 lyżeczki mąki kukurydzianej
80g startej czekolady deserowej

na krem:
200g czekolady deserowej
300ml smietanki kremówki
2 lyżki cukru pudru
2 lyżki brandy (dowolnie)

wykonanie:
Ubić na sztywno pianę z bialek, stopniowo wsypując polowę cukru i dalej ubijać, aż masa będzie sztywna i lsniąca.
Dosypać wtedy resztę cukru, mąkę kukurydziana i startą czekoladę. Ostrożnie wymieszać.
Przelożyć masę do woreczka do dekorowania ze zwyklą nakladką lub w ksztalcie gwiazdki.
Blachę wylożyć papierem do pieczenia. Wyciskać na nią 32 rozetki lub kólka.
Piec przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 140stC. Można lekko uchylić drzwiczki piekarnika.
Wylączyć piec, ale nie wyjmować od razu blachy. Wylożyć bezy po ostudzeniu.
Oderwać delikatnie od papieru.

Rozpuscić czekoladę i posmarować nią spody bezy. Ulożyć czekoladą do góry na kratce, aż czekolada zastygnie.
Ubić smietanę z cukrem i brandy na sztywną masę.
Nalożyć szprycą lub lyżeczką smietanę na polowę bezów, druga polowa bezów przykryć i skleic.

***Jesli chcemy przechować do nastepnego dnia mozna do smietany dodać żelatynę rozpuszczoną w goracej wodzie, następnie wlożyć bezy do lodówki.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. A tymi bezami kass to juz przeszlas sama siebie!!!brak mi slow!!i jak tu sie odchudzac ,kiedy co chwile ktos kusi takimi cudami!!!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly