15.08.2011

Pieróg drożdżowy z mięsem



Przygotowanie takich pierogów na obiad nie wymaga tyle czasu, ile zajmuje ulepienie pierogów tradycyjnych.  Bo taki jeden pieróg wypełnia talerz i głodnego nasyci :))  Najlepiej jeśli mamy ugotowane mięso z obiadu dnia poprzedniego.  Ja wykorzystałam kawałek chudej wołowiny, z której wcześniej ugotowałam rosół.  Można jednak zastosować także inne mięso: wieprzowinę lub  mięso drobiowe.  Wtedy po zmieleniu surowego mięsa przesmażamy je razem z cebulą. Polecam jednak gotowaną wołowinę, jest idealna do tego dania. Pieróg jest doskonałym dodatkiem do czystych zup: barszczu, rosołu lub jako samodzielne danie. Polecam!




PIERÓG DROŻDŻOWY Z MIĘSEM
/4-5 dużych pierogów czyli dla 4-5 osób/

ciasto:
*  1/2 kg mąki pszennej
*  1 jajko
*  1 żółtko
*  1 szkl mleka (250ml)
*  1 łyżka miękkiego masła
*  1 płaska łyżeczka soli
*  1 łyżeczka cukru
*  20g świeżych drożdży

nadzienie:
*  60dag ugotowanej wołowiny
*  3 łyżki bułki tartej
*  2 cebule
*  2 pieczarki
*  kilka łyżek rosołu lub bulionu
*  sól, pieprz, tymianek
*  oliwa do smażenia
*  1 jajko
*  natka pietruszki

na wierzch:
*  1 jajko roztrzepane
*  kminek

Z łyżki mąki, drożdży, szczypty cukru i 1/4 szkl mąki zrobić zaczyn. Po ok 10 minutach (zaczyn powinien napęcznieć) dodać zaczyn do reszty składników i wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od dłoni (można to zrobić mikserem). Miskę przykryć i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. 
W tym czasie włączyć piekarnik, nastawiając go na 180stC i zrobić nadzienie.
Mięso zmielić lub rozdrobnić w malakserze.  Cebulę poszatkować, pieczarki pokroić w drobne plasterki.  Rozgrzać na patelni 3-4 łyżki oliwy i podsmażyć na niej cebulę i pieczarki. Wymieszać z wołowiną, bułką tartą, rosołem, doprawić tymiankiem, solą ,  pieprzem i natką pietruszki. Połączyć z jajkiem w jednolitą masę.

Ciasto podzielić na 4 lub 5 kawałków.  Każdy rozwałkować na prostokąt o wym 20x30cm.  Wzdłuż krótszego boku ułożyć nadzienie, brzegi ciasta posmarować jajkiem i zlepić pieróg.  Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach kilkucentymetrowych.  Nakłuć widelcem kilka razy, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką.  Wstawić do upieczenia na 25 minut aż się zrumienią. Wyjąć na kratkę.  Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!




*
 


8 komentarzy:

  1. Chętnie bym zjadła takiego pieroga:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię tego rodzaju obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie rzeczy! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pozwolisz że wypróbuję przepis ?!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis od razu zapisuję, bo uwielbiam takie dodatki do barszczyku;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam coś bardzo podobnego i smakowało genialnie. Narobiłaś apetytu!

    OdpowiedzUsuń
  7. wczoraj wieczorem zobaczyłam Męża wpatrującego się w Twoje pierogi ...a wiec wiem, ze pewnie niedługo poprosi o takie:) a ja chętnie je zrobię ....bo pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly