09.08.2011

Porzeczkowy placek albo Pleśniak bez pleśni:)



No właśnie, czemu pleśniak?  ... czyżby pianka robiła za pleśń?...pewno tak... zatem moje ciasto nie mogę nazwać pleśniakiem w żadnym razie... chociaż ma z nim wiele wspólnego, ciasta są w dwóch kolorach ,  warstwę owocową też ma, wierzch przykrywa pysznie chrupiąca kruszonka... brakuje tylko pleśni:)

Ciasto jest bardzo smaczne. Myślę że dzięki czarnej porzeczce (którą darzę wielką miłością:)) nadającej mu charakterystyczny smak i zaostrzającej słodycz ciasta - jest takie pyszne!  Można użyć świeżych owoców lub po prostu dżem porzeczkowy (jak u mnie).  Jeśli pieczemy ze świeżymi porzeczkami to radzę wymieszać je przed ułożeniem na cieście z łyżką skrobi ziemniaczanej - zapobiegnie to namoknięciu ciasta.
No właśnie... co zrobić aby kruche ciasto z owocami po upieczeniu pozostało kruche?

Podmakanie kruchego spodu ciasta owocami nie będzie problemem, jeśli zastosujemy jedną z metod:
1)  Podpieczemy spód przed ułożeniem owoców, do lekkiego zrumienienia (ok 15-20 minut)
2)  Posmarujemy spód rozbełtanym białkiem
3)  Wymieszamy owoce z łyżką mąki ziemniaczanej, bułki tartej lub zmielonymi migdałami
4)  Posmarujemy najpierw ciasto kilkoma łyżkami dżemu i dopiero na nim ułożymy owoce
5)  Soczyste owoce (wiśnie, porzeczki, rabarbar itp) umieścimy na kilkanaście minut na sicie w celu pozbycia się nadmiaru soku

To  tyle  wymądrzania:)...  zapraszam na porzeczkowy placek do kawy lub herbaty, polecam!


PLACEK Z CZARNĄ PORZECZKĄ
/blaszka 38x25cm/

*  4,5 szkl mąki
*  ok 150 ml kwaśnej śmietany
*  300g masła lub dobrej margaryny
*  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*  120g cukru pudru
*  2 łyżki cukru z wanilią

*  2 łyżki kakao

* 2 niecałe szklanki dżemu z czarnej porzeczki

Zagnieść kruche ciasto. Do 1/3 dodać kakao. Zawinąć w folię (oddzielnie jasne i ciemne) i włożyć do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na 30 minut.

Nagrzać piekarnik do 180stC. 
Z połowy jasnego ciasta wywałkować prostokąt na spód formy.  Posmarować dżemem i posypać startym na tarce ciemnym ciastem.  Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta jasnego.  Wstawić blaszkę do piekarnika na ok 50 minut. Wierzch powinien się zrumienić. Smacznego!


*


10 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja poproszę kawałek Kasieńko ...wpadnę w czwartek, bo akurat wybieram sie do Wrocławia po wyniki:) pozdrawiam kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie ;) Uwielbiam porzeczki!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre pomysły na kruchy spód;) A ciasto rzeczywiście przypomniało mi dawno nie jedzony pleśniak. Mam zamiar wypróbować je;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekne ciasto. Bardzo lubię pleśniaka. Wszyscy go u mnie lubią. Ostatnio nawet skusiłam się na rabarbarową wersję, która również wszystkim posmakowała.

    Pysznie wygląda u Ciebie Kass.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepisy!!! Kilka z nich już zapisałam i na pewno zrobię w tym tygodniu!
    Zapraszam do spróbowania moich przepisków - www.brazylijskie.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. och!
    na samą myśl mam ślinotok xd

    OdpowiedzUsuń
  8. Też nie wiem czemu to jest pleśniak. Nazwa, jak na coś tak pysznego, wyjątkowo nieadekwatna...
    Ostatnio jedno z moich ulubionych ciast, powtarzanych stale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pleśniak bez jajek??wszystkie znane mi wersje zawierają jajka,jednak muszę spróbować Twojego przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to nie jest pleśniak, to kruche ciasto które przypomina nieco pleśniak, pozdrawiam :)

      Usuń

Printfriendly